VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenice je rozumnou formou zužitkování přebytků ovoce

Pelhřimovsko – Čirá a opojná tekutina letos z destilačních kolon na Pelhřimovsku teče prakticky nepřetržitě. Švestek se oproti předloňsku urodilo požehnaně a pěstitelé nelení slívový kvas proměnit v oblíbený nápoj.

1.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Mezi osm pálenic na Pelhřimovsku patří i destilační království Ladislava Novotného v Černovicích. „Pravděpodobně to vypadá na nejlepší rok za devět let existence naší pálenice. Dominují švestky, samozřejmě stále pálíme hrušky, jablka i třešně,“ informoval Novotný.

Jeho palírna se od července prakticky nezastavila. „Všechny víkendy trávím v palírně. Do konce března máme všechny dny obsazeny a destilaci tak věnuji prakticky všechen volný čas, také u nás pracují důchodci, kteří se přes týden střídají,“ dodal mistr. Z destilační kolony jeho pěstitelské pálenice vytékají destiláty s osmdesáti procentní hustotou alkoholu, ty si pak zákazníci dle vlastního apetitu nechávají naředit buď na 50 nebo 53 procent.

Vše závisí na kvasu

Kvalita moku však závisí čistě na tom, jak pěstitelé se svým bohatstvím v podobě kvasu naloží. Zkrátka jde o to, co do sudu dají. Pokud vmísí nahnilé či nezralé ovoce, nelze počítat s dobrým alkoholem a pálenka získá takzvaný „ocas“. „Sama palírna může kvalitu ovlivnit jen velmi omezeně. Z 90 procent to závisí na kvasu,“ podotkl Novotný.

Neutuchající ba stoupající oblibu pálenek si lze vysvětlit tradicí, ale i po ekonomické stránce. Díky spotřební dani vychází pálenka stále podstatně levněji než klasické destiláty jako například rum. Doby, kdy se ovoce náruživě zavářelo, a dělaly marmelády, jsou také ty tam.

„V současnosti, kdy lze čerstvé ovoce nakoupit každý den v obchodech, je pálení vítaným způsobem zužitkování ovocných přebytků,“ podělil se o svůj názor Novotný.

Autor: Jan Cihlář

1.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lukáš Krpálek ve finále olympijských her v Riu porazil Elmara Gasimova.
9

Stihne Krpálek MS? Spíš ne, mrzí judistu

Stonařovská palírna má práci už od července. Pálí zde všechno možné, nejvíce však jablka, švestky, meruňky, hrušky a třešně. Pokud se ovšem urodí.

Pálenice se teprve rozjíždí, slabší začátek zavinily třešně

Z Třebíče vezli body. Obrat přišel po přestávce

Pelhřimov - Výhrou na hřišti regionálního rivala odstartovali nový ročník divize fotbalisté staršího dorostu Pelhřimova. Cenný bodový zisk si zajistili zlepšenou hrou ve druhém poločase.

Středeční nehoda na D1: Mladý řidič se nevěnoval řízení, a to ho stálo život

Vysočina - Dvacetiletý řidič se plně nevěnoval řízení, nezareagoval na vzniklou situaci, a to pro něj nakonec bylo osudné. Tragická nehoda se stala ve středu kolem půl páté odpoledne na 93,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Ke středu dodávky a nákladního auta došlo v místě, kde se jen pár minut před tím odehrála jiná dopravní nehoda.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Kemping na Kachličce už rekreanty dávno neláká

Havlíčkobrodsko – Rekreační oblast Kachlička u Humpolce má dlouhou tradici. První chaty se zde začaly stavět už po druhé světové válce. Nejvíce jich vyrostlo v 60. a 70. letech minulého století. To však byly doby, kdy se sem sjížděli nadšenci koupání z okolí Havlíčkova Brodu, Humpolce i Jihlavy. Od začátku nového tisíciletí zde není již pobyt pro rekreanty tak lákavý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení