Lavinu znepokojení spustila zpráva o onemocnění kampylobakteriózou u sedmdesáti Jihočechů, kteří si oblíbili mléko z českobudějovického automatu. Na Pelhřimovsku, kde postávají dva veřejné „mlékomaty“, je klid.

„Zatím jsme nezaznamenali jediný případ nákazy z mléka,“ potvrdila Alena Dvořáková z protiepidemiologického odboru krajské hygienické stanice. Ta také dodala, že silnému střevnímu onemocnění, které se projevuje podobnými nepříjemnostmi jako známější salmonelóza, lze jednoduše předejít.

Bakterií se najde víc

Syrové mléko prostě stačí krátce převařit. Což doporučuje i specialistka na hygienu výživy Blanka Kozubková. „Mléko jako syrový, neupravený produkt může obsahovat i zárodky dalších, mnohdy ještě závažnějších nemocí, například tuberkulózy či klíšťové encefalitidy. Na jednu stranu je zbytečné panikařit, brát tohle na lehkou váhu by se ale nemuselo vyplatit,“ podotkla Kozubková.

Přestože upozornění na nutnost prohřátí mléka visí na pelhřimovském i humpoleckém automatu, každý odběratel toto pravidlo nectí. Hlt poctivého, netknutého mléka jim prostě chutná.

Všimli si toho i samotní provozovatelé kiosků. „Víme, že někteří lidé pijí mléko jen tak. To ale nedokážeme ovlivnit,“ pokrčila rameny Květa Mošnová z vystrkovské farmy, odkud se mléko převáží do automatu v humpoleckém Velíškově pekařství. „Sluší se podotknout, že přímým prodejem mléka se zabýváme vlastně už sedmnáctým rokem. Dosud si nám nikdo na zdravotní potíže nestěžoval,“ zdůraznila Mošnová. Podobně se vyjádřila také Jaroslava Hrabalová z rynáreckého Rynagra. Tedy z podniku, který zásobuje automat čerstvě přestěhovaný z Alfacentra do potravinářské prodejny Zdeňka na Houfech.

Zaskočit umí i síla

S řáděním kampylobakterií se nesetkali ani tam. „Hlavně zpočátku lidem vadila spíše nezvyklá vůně neupravovaného mléka. Rovněž jeho složení se nedá ani po obecně doporučovaném převaření vůbec srovnávat s obvyklou obarvenou vodou v krabicích. Vnímavějšího jedince mohou postihnout zažívací obtíže už jenom z toho, že mléko je prostě mnohem silnější,“ usmála se Hrabalová.

Kampylobakterióza hrozí lidem také při pojídání nedopečených kuřat.

Co to je kampylobakterióza
– onemocnění se podobá salmonelóze, provází jej silné průjmy, zvracení, vysoká horečka, břišní křeče, slabost, vzácně dokonce zánět slepého střeva
– kampylobakterie se množí v potravinách, lidé nejčastěji onemocní z nedostatečně grilovaného kuřecího masa, případně ze syrového mléka
– problémům lze snadno předejít řádným tepelným opracováním potravin