Ministerstvo školství České republiky ji totiž před Vánoci vydalo jako nový doplňující vzdělávací obor v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání s platností od 1. září 2010.

Rozhodnutí není náhlé. Tomuto kroku předcházelo deset let diskuzí v odborných kruzích a poslední rok také v širší veřejnosti. Nejdříve byla Etická výchova zahrnuta do Rámcového vzdělávacího programu pro čtyřletá gymnázia, následně do téhož dokumentu pro základní vzdělávání. Obsažena zatím ještě není v dokumentu pro vzdělávání předškolní.

„Tím, jak Etická výchova rozvíjí mravnost, ale i sociální vztahy a osobnost dítěte celkově, mi v lecčem připomíná kurzy, kam svoje zaměstnance posílají bohaté, prosperující firmy. Prostě se jim vyplatí, když jejich lidé umí spolupracovat, komunikovat a žít ve společenství,“ říká Linda Taláčková, učitelka a členka občanského sdružení Etické fórum ČR. „Etická výchova je vlastně výchova k pro-sociálnosti,“ doplnila L. Taláčková.

Na Vysočině se Etická výchova už učí například na Gymnáziu Pelhřimov a ve Žďáře nad Sázavou na Střední škole obchodní a služeb SČMSD. V Jihlavě tradičně na ZŠ Křesťanská a na ZŠ Křížová. Výchovný styl Etické výchovy s úspěchem používají také na prvním stupni dvě učitelky z jihlavské ZŠ Nad Plovárnou, které absolvovaly dvouletý akreditovaný kurz Etické výchovy.

Kurzy Etické výchovy pro učitele obvykle v krajských městech organizuje občanské sdružení Etické fórum ČR podle původního projektu barcelonského univerzitního profesora R. R. Olivara. "Nyní jsou však konečně podmínky, aby se Etické výchovy postupně chopily také pedagogické fakulty," tvrdí L. Taláčková. Největší úsilí v tomto směru vyvíjí hradecká univerzita.

O ukázky Etické výchovy je zájem

Etické fórum ČR po domluvě s konkrétní školou může výuku Etické výchovy předvést přímo u žáků na škole. „Provedli jsme v říjnu průzkum ve spolupráci s krajským vzdělávacím centrem Vysočina Education mezi základními školami na Vysočině a vyšlo nám, že ukázkové hodiny Etické výchovy by ráda viděla třičtvrtina oslovených škol,“ uvedla Taláčková.

Na Gymnáziu Jihlava a na základní škole Havlíčkova v Jihlavě, kde ukázkové hodiny Etické výchovy zažili vloni zjara a na podzim, uvažují, že nový předmět zavedou. "Na naší škole uvažujeme o zavedení volitelné Etické výchovy v sedmém až devátém ročníku, jakmile v ní budeme mít odborně proškoleného učitele,“ prozradil Ladislav Březina, ředitel na ZŠ Havlíčkova v Jihlavě. Prvky etické výchovy tam zatím učí průřezově dalšími předměty, ale podle L. Březiny až ve zvláštních hodinách Etické výchovy je možné působit cílevědomě.

Skeptikové však v zavádění Etické výchovy vidí další břímě přesunuté z rodiny na školu. Ještě závažnější je námitka, že jedna či dvě hodiny Etické výchovy k prosociálnosti nenahradí dítěti klima, ve kterém žije celý zbytek týdne. Přesto se odborná veřejnost na květnové konferenci o Etické výchově shodla na tom, že mravní výchova je v našich školách nezbytná.

„Zatím u nás nikdo nenabídl ucelenější a levnější způsob, jak děti ve škole prosociálně rozvíjet a jak je chránit před nežádoucím rizikovým chováním,“ řekla Marie Navrátilová, učitelka ze ZŠ v Rychnově u Jablonce nad Nisou, která svou praxi školní metodičky prevence sociálně patologických jevů úspěšně spojila právě s Etickou výchovou.

Přesvědčivý je pohled samotných žáků, kteří ukázkovou hodinu Etické výchovy absolvovali. „Uvědomila jsem si, jak mám mluvit s rodiči,“ napsala čtrnáctiletá studentka loňské kvarty Gymnázia Jihlava. Její spolužák uvedl: „Dříve mi to téma ,Respekt a úcta k sobě a ke druhým´ nepřišlo tak důležité.“

Svobodný je jen vychovaný člověk

S velkým potleskem se na květnové konferenci o Etické výchově setkalo vystoupení prof. Petra Piťhy, dlouholetého univerzitního pedagoga a bývalého ministra školství ČR, ve kterém shrnul argumenty pro Etickou výchovu takto: „Je to nutnost. Škola bez výchovy není škola a společnost bez morálky nemá valnou budoucnost. Bude hynout na vnitřní krize a stane se snadnou kořistí tupé diktatury. Svobodný může být jen ukázněný, tj. vychovaný člověk. Neukázněný člověk o svou svobodu rychle přijde.“

Linda Taláčková

Etické fórum ČR, o.s.