VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Slávii vařili podle receptů čtenářů Deníku

Pelhřimov – Pohodová atmosféra panovala ve čtvrtek u stolu v pelhřimovském Hotelu Slávie, kde šestice porotců hodnotila finálovou pětici jídel podle receptů, které čtenáři zaslali do soutěže o nejlepší masový pokrm.

1.3.2012 2
SDÍLEJ:

V pelhřimovském Hotelu Slávie ve čtvrtek vařili podle receptů čtenářů Deníku.Foto: Deník/Libor Plíhal

K tabuli zasedli novinář a spisovatel Jan Šmíd, ředitel obchodu pivovaru Poutník Jiří Vacek, ultramaratonec Miloš Škorpil, tajemník pelhřimovské radnice Jan Machyán, ředitel městských kulturních zařízení Martin Ecler a režisér rynáreckých ochotníků Miroslav Kumžák.

I když někteří pánové nepřišli s prázdnými žaludky, s chutí se pustili i do pěti připravených chodů. „Když nebudeme muset zdolat půlku krávy, tak snad všechno, co nám naservírují, i sníme,“ zažertoval po prvním chodu Ecler.

Odkud je to kuře?

A co se podávalo jako první? Rynárecký pikantní pivní guláš od Jiřího Mudry, po něm následovalo Sváteční voňavé vepřové od Jaroslavy Oumarové, Vepřové kotlety podle Ládíka od Ireny Černíkové, Pečené kuře se šalvějí Olgy Kubešové a menu uzavřela Vepřová panenka s ořechy a medem Dany Čápové.

Porotci ale nevěděli, kdo recept zaslal, hodnotili jen podle čísel. Pánové se své úlohy zhostili nejen s humorem, ale i svědomitě a během jídla si pečlivě dělali poznámky, uvážlivě bodovali jednotlivé pokrmy. Také se zajímali o původ masa, ze kterého se vařilo.

„Odkud pochází to kuře?“ tázal se Jan Šmíd při čtvrtém chodu šéfkuchařky Hotelu Slávie Ivany Šlechtové. „Je od místního řezníka, kterému plně důvěřuji. Bereme od něj veškeré maso,“ odpověděla šéfkuchařka Ivana Šlechtová, která jídla se svým týmem připravovala.

Porotci se vzájemně shodli na jedné věci – jídlo je nejkrásnější, když vzniká. Vzápětí pánové prozradili, že sami dokáží jídlo nejenom konzumovat, ale i uvařit.

„Já dokonce i peču, s přehledem zvládnu třeba bábovku“ pochlubil se Jiří Vacek. Mezi porotci padla i nabídka, že by si po vydatném obědě mohli jít zatrénovat s ultramaratoncem Škorpilem.

Tu ale přítomní nevyužili. Raději zvolili relaxaci u šálku kávy a sladké nesoutěžní tečky v podobě bramborových placek s povidly a mákem. Pětici finálových jídel měli včera možnost ochutnat i běžní strávníci, kteří do Slávie přišli na oběd. Pan Jiří si z menu vybral Rynárecký pikantní pivní guláš.

„Pro guláše mám velkou slabost. Už jsem jich hodně ochutnal a myslím, že poznám dobrý a špatný guláš a tenhle rozhodně patřil k těm lepším,“ pochvaloval si Jiří nad dočista vyjedeným talířem.

Autor: Nela Kyselová

1.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

GIOM 1.
AUTOMIX.CZ
31

Garáž 10 motoristů: Tahle parta stavěla fascinující auta, socialismu navzdory

Ilustrační foto.

Humpolecká platforma chce zavést novou tradici letních sobot

Po silnici se proháněl řidič s téměř dvěma promile

Starý Pelhřimov, Čížkov – Trest odnětí svobody až na jeden rok a zákaz řízení motorových vozidel hrozí sedmačtyřicetiletému muži z Pelhřimovska, který usedl za volant s bezmála dvěma promile.

Za volantem seděl alkohol

Pelhřimov - V sobotu 27. května krátce před jedenáctou hodinou večer došlo na místní komunikaci v Pelhřimově k dopravní nehodě osobního automobilu, jehož řidič byl pod vlivem alkoholu.

Rekord způsobili nejmenší

Pelhřimov – Rekordních 520 běžců nejrůznější výkonnosti i nejrůznějšího věku se podepsalo pod účast na letošním Běhu pro úsměv, který se v Pelhřimově konal už počtvrté.

Děti z Humpolce a Žirovnice se zapojí do ZUŠ Open

Humpolec, Žirovnice – Do celostátního happeningu základních uměleckých škol ZUŠ Open, který startuje v úterý 30. května, se zapojily i dvě takto zaměřené školy na Pelhřimovsku. Mezi 355 základními uměleckými školami, které si v rámci této společné prezentace připravily bohatý program, je i Základní umělecká škola Žirovnice a Základní umělecká škola Gustava Mahlera Humpolec.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies