Podle aktuálních informací Deníku vrah bodl svou oběť třikrát nožem do zad a příčinou smrti bylo vykrvácení. Obětí byl taktéž člověk ukrajinské národnosti. Pravděpodobným motivem činu byl spor o peníze. Obviněný bude ve vazbě čekat na soud, který by měl být zahájen v průběhu několika měsíců.

Pobodaného našla policie na chodbě humpolecké ubytovny. Přivolaní lékaři rychlé záchranné služby už mu nedokázali pomoci.

Kriminalisté byli na místě už od půl třetí od rána. Až do pondělního večera pak ohledávali místo činu, zajišťovali stopy a vyslýchali svědky. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. K přesnému stanovení příčiny úmrtí byla u cizince nařízena soudní pitva. Osoba podezřelá z toho to činu, byla umístěna do policejní cely,“ uvedl kriminalista Pavel Kubiš.

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. K přesnému stanovení příčiny úmrtí byla u cizince nařízena soudní pitva. Osoba podezřelá z tohoto činu byla umístěna do policejní cely,“ uvedl kriminalista Pavel Kubiš.

Majitelka ubytovny v Pražské ulici se nechtěla k incidentu nijak vyjadřovat a odkázala na informace policie. Podle informací Deníku byli oba muži Ukrajinci. Na ubytovně spolu bydleli na jednom pokoji asi půl roku. Údajně šlo až do nedělní noci o bezproblémové klienty. Co přesně se stalo a zda sehrál svou roli i alkohol, to by měli kriminalisté sdělit ve čtvrtek dopoledne. Pokud bude zadržený podezřelý cizinec obviněn, je velmi pravděpodobné, že kriminalisté požádají soud, aby byl vzat do vazby.

V Humpolci to v posledních měsících není první násilný incident. Agenturní pracovníci především z Balkánu už stáli za několika násilnými ataky.

Nová cesta spojující Starý Pelhřimov s Pelhřimovem.
Obyvatelé Starého Pelhřimova se projdou po nové cestě

„Domnívám se, že tato poslední událost by neměla mít vliv na zhoršení bezpečnostní situace ve městě. Došlo k tomu mezi dvěma cizinci v uzavřeném prostoru, nikoli na veřejnosti. Taková událost se bohužel může stát. Důležité je, že podle mých informací nebyl nikdo z občanů města v ohrožení,“ vysvětlil Deníku starosta města Jiří Kučera.

Nejzávažnějším případem, který mají lidé v Humpolci ještě v živé paměti, je potyčka mezi Rumunem a jedním návštěvníkem nočního podniku loni v červnu. Rumun při strkanici vytáhl na mladíka nůž a bodl ho do boku. Nebýt pomoci kamarádů a odborné lékařské pomoci, mladík by zemřel. Rumun byl obžalován z pokusu o vraždu a skončil před soudem. Soudce ale nakonec případ překvalifikoval na těžké ublížení na zdraví a Rumun odešel s mírným čtyřletým trestem. Rozsudek dosud není pravomocný kvůli odvolání státního zástupce. Případem by se měl na konci srpna zabývat Vrchní soud v Praze.

Odsouzen a vyhoštěn byl i devatenáctiletý Rumun, který se v Humpolci pokusil znásilnit dívku. Na ulici v blízkosti jejího bydliště ji muž povalil na zem, fyzicky napadl a pokusil se na ní násilím vynutit pohlavní styk. To se mu nakonec nepovedlo jen díky tomu, že se žena útoku intenzivně bránila. Přesto utrpěla vážnou psychickou újmu.

Ilustrační fotografie.
Bouřka zaměstnala hasiče hlavně na Pelhřimovsku

Cizinci nejen z Rumunska řádili v loňském roce i na jiných místech Vysočiny. Především na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku, kde došlo k několika násilným incidentům v nočních podnicích. Kvůli opakovaným problémům majitelka diskotéky v Havlíčkově Brodě zakázala vstup zhruba osmdesáti Rumunům.