„Loni v létě za mnou David Šimek přijel do mého bydliště a sháněl funkční granáty F1. Nevysvětlil, na co je chce. Myslel jsem, že je má pro někoho. Řekl jsem mu, ať se zeptá za týden. Měl jsem totiž jednu starší atrapu granátu v garáži. Kdysi jsem ji koupil za 250 korun na burze v Čáslavi. Udělal jsem na něm pár úprav, aby granát vypadal jako funkční, a nakonec mu ho prodal za čtyři tisíce korun,“ řekl v úterý u Okresního soudu Brno – venkov Jan Mach, který má být jedním z klíčových svědků obžaloby.

Slavnostní zakončení studia absolventů Vysoké polytechnické školy Jihlava v magisterského programu Komunitní péče v porodní asistenci.
Porodní asistentky dostaly magisterský diplom

Kromě granátu měl Šimek po Machovi, který později v případu figuroval jako utajený svědek, požadovat i zjištění adres na soudce, státní zástupce a policisty.

„Za každou adresu mi slíbil deset tisíc korun,“ tvrdil Mach. David Šimek se na něj obrátil, protože mělo být o Machovi známo, že dokáže leccos sehnat, včetně zbraní, a zabývá se i vyhledáváním lidí a kontaktů na ně. Mach byl dokonce podezřelý z obchodu se zbraněmi, když měl předprodat samopaly ze Slovenska. Podle Macha není tato kauza ještě zcela dořešena.

Kontakty na soudce nakonec Mach prý nesháněl, protože si je měl mezitím Šimek sehnat sám. Nakonec měl ale Šimek údajně chtít informace na jihlavského soudce. „O těch lidech tvrdil, že jsou to dlužníci, ale já jednoho z těch soudců znám a určitě to nebyl dlužník. Tak jsem mu řekl, že s tím nechci nic mít společného, a ani jsem mu nechtěl shánět další granáty,“ uvedl Mach.

Podle něj mu ještě Šimek zaplatil dvacet tisíc korun v hotovosti za to, že nikomu neřekne, že si od něj koupil granát. Reakce Šimka na Machovo svědectví byla radikální: „Tuhle odpornou zrůdu, která tu celou dobu lže, jsem nikdy neviděl.“

Šestatřicetiletý David Šimek měl podle obžaloby v březnu 2015 vyhrožovat soudkyním z havlíčkobrodského a jihlavského soudu. Z různých míst jim měl poslat výhrůžné dopisy, v nichž jim vyčítal, že mu zničili život a teď ho zničí on jim. Jihlavská soudkyně dokonce dostala jako výhrůžku podříznutého kohouta v igelitovém pytli.

„Když jsem přemýšlela, kdo by mohl vyhrožovat. Napadly mě dvě osoby. Jednou z nich byl David Šimek,“ řekla před soudem poškozená soudkyně. Ta před čtyřmi lety rozhodovala opatrovnický spor týkající se Šimkova syna. Většinu řízení nakonec Šimek podle soudkyně prohrál.

Soudkyně o Šimkovi řekla, že byl problematický a v soudní síni se choval vůči ostatním účastníkům řízení nevybíravě. Dokonce musel být vyveden ze soudní síně. Vůči samotné soudkyni ale Šimek nikdy neútočil.

Renesanční Telčí projel retro závod vozidel. Mezi zajímavosti patřil například poštovní vůz nebo nejstarší auto, kterým byl francouzský vůz značky Panhard & Levassor. Ten přijel ukázat majitel Jaroslav Pokorný z Dačic.
Historický elektromobil bude bojovat o prvenství

Mafiánské praktiky pocítil na vlastní kůži i státní zástupce z jihlavské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně. Loni v srpnu kromě dopisu našel před domem granát, který si měl Šimek koupit od Macha. Podle obžaloby měl Šimek poškozené vydírat, protože měl být nespokojen s tím, jak řešili jeho kauzy.

V úterý u soudu vypovídal další klíčový svědek obžaloby Libor Hladký. Ten soudu řekl, že si u něj Šimek sháněl granáty a měl si u něj objednat informace z katastru nemovitostí na konkrétní soudce.

Hladký soudu řekl, že si na to najal člověka, kterého na katastr poslal, a dal mu za to pět tisíc korun. Ty mu pak měl Šimek dát poté, co dostal čtyři až pět listů vlastnictví vybraných osob. Najatý člověk měl na úřadu nakonec uvést, že si informace zjišťoval Šimek včetně jeho rodného čísla. Když pak Hladký s Machem viděli v televizi reportáž o útoku na státního zástupce, rozhodli se, že budou vypovídat proti Šimkovi, aby se sami nedostali do problémů.

Šimek vše popírá a Macha i Hladkého označuje za lháře. Podle něj všechno naplánoval Hladký, aby Šimka kompromitoval a sám si pomohl, protože byl obviněn z vydírání v jiné kauze.

Jde o případ Zdeňka Macka z Jihlavska. Hladký s ještě dalším člověkem vydírali bývalou Mackovu účetní. Hladký jako spolupracující obviněný nakonec vyvázl s podmínkou, zatímco Macka poslal soud do vězení. Macek do vězení nenastoupil a je na útěku. Šimek navíc naznačuje, že i Macek měl problémy s jihlavskou soudkyní. Hlavní líčení bude pokračovat v srpnu. Kdy padne rozsudek, není jasné.

Ilustrační snímek
Po dálnici kličkoval opilý řidič, pak utíkal policistům