Auto stálo těsně u domu, ale hasiči naštěstí stačili plameny uhasit dřív, než se oheň rozšířil i na dům, v němž spalo několik lidí.

Sedmnáctkrát odsouzený Lichtenberk už s jedním odvoláním uspěl. To když se ohradil proti rozsudku Krajského soudu v Brně, který ho za zapálení auta v Brtnici poslal do vězení na dvacet let. Brněnský soud totiž případ kvalifikoval jako pokus o vraždu. Jenže Vrchní soud v Olomouci konstatoval, že Lichtenberk vraždit nechtěl, a trest mu výrazně zmírnil na osm a půl roku za vydírání a poškozování cizí věci. Rozsudek je pravomocný od letošního března.

Ovšem Lichtenberk, který se k zapálení auta přiznal, se jen tak vzdát nehodlá. Nad činem vyjádřil lítost a popřel, že by chtěl někoho zabít. Svým činem se prý snažil přimět bývalou přítelkyni, aby s ním komunikoval, a obnovila vztah. Po-dle něj je proto trest na osm a půl roku i tak příliš přísný. Proto se obrátil na NS v Brně, k němuž podal dovolání, což je mimořádný opravný prostředek.

Dechová zkouška. Ilustrační foto.
Řídil auto přes zákaz a ještě pod vlivem

„Můj klient byl mimo jiné odsouzen za zvlášť závažný zločin vydírání, protože měl oběti svým jednáním způsobit posttraumatickou stresovou poruchu, což je bráno jako těž-ká újma na zdraví a posuzováno přísnějším trestem. To však můj klient v dovolání zpochybňuje. Podle něj oběť tak vážnou psychickou poruchu neutrpěla,“ vysvětlil pro Deník obhájce Lichtenberka Aleš Čáp z Jihlavy. Pokud by Nejvyšší soud dovolání Lich-tenberka vyhověl, mohl by nakonec recidivista odejít ještě s mírnějším trestem.

S pravomocným rozsudkem nebyl spokojen ani státní zástupce Jiří Morava. Ten je přesvědčen, že Lichtenberk musel v době činu vědět, že zapálením auta v blízkosti domu a případného rozšíření ohně na dům, může spícím lidem uvnitř způsobit smrt. Proto i on podal Nejvyššímu státnímu zástupci podnět k dovolání.

„Podnět státního zástupce byl nakonec odložen jako nedůvodný. Podle našeho názoru nebyly výhrady tak vážné, aby měly šanci zvrátit rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci,“ konstatoval tento týden mluvčí NS v Brně Petr Malý.

Byly a jsou i jiné kauzy

Kauza Roberta Lichtenberka není jedinou, kterou v poslední době NS v Brně řešil či bude řešit. Aktuálně zřejmě neočekávanějším bude rozhodnutí v kauze bývalého duchovního Erika Tvrdoně z Havlíčkova Brodu. Ten dostal tři roky nepodmíněně za sexuální nátlak vůči věřícím ženám. Proti pravomocnému rozsudku podal Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dovolání a žádá pro Tvrdoně přísnější trest, protože se domnívá, že šlo znásilnění.

Úspěšné podněty u NS má za sebou například jihlavský státní zástupce Ivo Novák. Ten nakonec docílil odsouzení takzvaného „šmíráka z Jihlavy“ Luboše Vondráka, který přes tajně nainstalovaný kamerový systém za zrcadlem v koupelně, sledoval nájemníky při intimní hygieně. Za pravdu dal žalobci NS i v případě zlodějíčka, který nejprve v obchodě ukradl čokolády, poté se o ně přetahoval u pokladny s prodavačkou. Konečný verdikt NS zněl, že šlo o loupež; krádež by to byla až ve chvíli, kdy by s čokoládami prošel přes pokladnu. Krajský soud v Brně přitom čin považoval za běžnou krádež.

Podle informací Deníku lze očekávat dovolání například v případu odsouzeného youtubera z Jihlavy Petra Jelínka, který dostal obecně prospěšné práce za to, že natočil video, v němž vulgárně urážel podnikatelku z Prahy. Dovolání zřejmě podá i bývalý elitní policista Martin Foltýn z Brna. Ten byl ještě s dalšími dvěma kumpány pravomocně odsouzen k pěti letům za vydírání veterináře z Vysočiny.

Vážení kamionů.
V krajském městě budou policisté vážit kamiony