„Prověřování mužova úmrtí bylo ukončeno s tím, že na něm nenese vinu žádná cizí osoba. Další informace sdělovat nebudeme,“ konstatovala bez dalších podrobností krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Záhadou tak zůstává, za jakých okolností musel pětačtyřicetiletý Marek Šavel zemřít. Jeho tělo bylo nalezeno letos v dubnu ve vodní nádrži Trnávka poté, co byl od loňského listopadu pohřešován.

Zmizení faráře tehdy policii nahlásil vikářův kolega, protože Šavel nepřišel na mši. Auto, s nímž pohřešovaný farář odjel, bylo poté nalezeno poblíž vodní nádrže Trnávka.

Ve voze se našly i některé osobní věci pohřešovaného. Policie se domnívala, že vikář mohl utonout. Jenže rozsáhlá několikadenní pátrací akce nepřinesla žádný výsledek. Mezitím se objevily spekulace o možném nečekaném odchodu faráře. Mohl se stát i obětí trestného činu.

Sběr vzorků vody z vodní nádrže Sedlice.
Rybníky a přehrady budou pod dohledem. Až do září

Nakonec se potvrdila původní vyšetřovací verze – utonutí. Jenže tělo vydala voda až letos na začátku dubna po dlouhých pěti měsících.

„V sobotu 1. dubna kolem šestnácté hodiny odpoledne jsme na linku tísňového volání 158 přijali oznámení od ženy, která si všimla těla ve vodní nádrži Trnávka. Po jeho vyproštění nebylo možné stanovit totožnost. Tělo totiž bylo ve značném stadiu rozkladu. K objasnění přesné příčiny úmrtí a pravděpodobné doby úmrtí byla nařízena soudní pitva. Pro zjištění totožnosti byly provedeny i další potřebné expertizy,“ připomněla okolnosti případu mluvčí Čírtková.

Totožnost nakonec musela potvrdit analýza DNA a na základně výsledků soudní pitvy bylo zjištěno, že příčinou smrti vikáře bylo utonutí bez cizího zavinění. Kromě těchto závěrů policie také oznámila, že se okolnostmi úmrtí i nadále zabývá.

Zda došli k jasným závěrům, co se tehdy u nádrže Trnávka stalo, není jasné.

Šlo snad o sebevraždu, nebo o nešťastnou náhodu? To už se asi nikdo nikdy nedozví. Sebevraždu by mohl vysvětlit dopis na rozloučenou, ale není známo, zda se takový dopis našel, či nikoli. Podle informací Deníku o takovém důkazu nemají informace ani lidé z okolí zemřelého. Ti navíc ve většině případů odmítají cokoli veřejně komentovat.

Ilustrační foto.
Nejdražší klientkou VZP v loňském roce je pacientka s metabolickou poruchou

Deník však zjistil, že měl Marek Šavel v osudný den svému nejbližšímu kolegovi sdělit, že si bere auto a odjíždí na schůzku se želivským opatem Šimkem. Ten ale už před časem Deníku řekl, že se žádná schůzka konat neměla a že se se Šavlem tehdy nesešel.

Dalším vysvětlením může být, že si chtěl Marek Šavel ve vodní nádrži zaplavat a přecenil své síly. Jenže v listopadu? Nikdo z jeho okolí nepotvrdil, že by byl příznivcem otužování.

Je otázkou, zda policejní vyšetřování na tyto otázky vůbec dokázalo najít jednoznačné odpovědi. Vyloučit se proto nadále nedá sebevražda ani nešťastná náhoda.