Cizince na ubytovnách se vypravili zkontrolovat policisté z územního odboru Pelhřimov společně s policisty z odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. „Všichni zkontrolovaní cizinci pobývali na území České republiky legálně,“ poukázala na jiné důležité zjištění policejní mluvčí Dana Čírtková.

Policisté prověřili celkem 125 cizinců, většinou šlo o státní příslušníky Rumunska, Bulharska a Ukrajiny. Zmíněných šest Rumunů, kteří neměli doklady, vyvázlo s pokutou. „Tito cizinci se dopustili přestupku na úseku zákona o pobytu cizinců a policisté jim uložili pokutu v příkazním řízení,“ přiblížila sankci Čírtková.

Při pobytových kontrolách se policisté zaměřují na ta místa na Vysočině, kde dochází ke zvýšenému výskytu cizinců. „Naši pozornost zaměřujeme na kontrolu legálnosti pobytu cizinců na území České republiky, pravost a platnost dokladů, které cizinci předkládají. Kontrolujeme také, zda cizinci mají řádné povolení k výkonu práce na území České republiky, pokud je takové povolení podmínkou k výkonu zaměstnání,“ uvedl k zaměření kontrol Oldřich Chaloupka, vrchní komisař odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Říčce Bělé v Pelhřimově pomáhali dobrovolníci.
Dobrovolníci zbavili Bělou půllitrů i podprsenky

Policisté se zaměřují také na to, zda jsou agenturní zaměstnanci z Rumunska, Bulharska, Maďarska a Ukrajiny v místních firmách zaměstnáváni legálně. „V průběhu loňského roku zjistili policisté v našem kraji celkem 85 případů nelegálního zaměstnávání cizinců. V letošním roce policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zjistili 139 případů nelegálně zaměstnaných cizinců,“ doplnila zprávu Čírtková.