Tvrdoň byl loni pravomocně odsouzen ke třem letům nepodmíněně za zneužívání nezletilé dívky a sexuální nátlak vůči několika věřícím ženám, některé byly z Vysočiny. Strávil víc než polovinu trestu ve vazbě, která se počítá do výkonu trestu. Pravomocný rozsudek ale padl v době, kdy už byl Tvrdoň stíhán na svobodě. Proto si Tvrdoň ihned podal žádost o podmíněné propuštění na svobodu a doufal, že do vězení nebude muset nastoupit. Když ale jeho žádost soudce zamítl, dál nástup neoddaloval. Ve věznici v Hradci Králové se hlásil 24. listopadu.

Soudce své rozhodnutí zdůvodnil tím, že odsouzený může být podmíněně propuštěn na základně toho, jak se chová ve výkonu trestu, jenže Tvrdoň byl dosud pouze ve vazbě, ve výkonu trestu ještě nestrávil ani den.

Tvrdoň se s tím nechtěl smířit, proto napadl rozhodnutí soudce stížností. Krajský soud v Hradci Králové se jí zabýval 28. února. „Stížnost byla zamítnuta jako nedůvodná. Soudce se ztotožnil s názorem okresního soudu," uvedl mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.

Čtěte také: Pytláka s kuší se policistům stále nepodařilo chytit

Tvrdoň může novou žádost o podmíněné propuštění podat znovu po roce. V tomto případě nejdříve 24. listopadu. Vyřízení stížnosti bylo navíc důležitým krokem k tomu, aby mohl celý spis k tomuto případu putovat na Nejvyšší soud (NS). Ten se bude muset kauzou zabývat na podnět nejvyššího státního zástupce, který podal k NS dovolání v neprospěch Tvrdoně. Šéf žalobců se domnívá, že soudy nižší instance zvolily špatnou právní kvalifikaci a Tvrdoň by měl dostat mnohem tvrdší trest. Tvrdoň byl odsouzen za sexuální nátlak, jenže nejvyšší státní zástupce se domnívá, že šlo o znásilnění s trestní sazbou až na deset let.

Jakmile se dovolání i se spisem dostane na NS, mohlo by rozhodnutí nejvyšší instance padnout do čtyřiceti dnů.

Skandál kolem zneužívání a údajného znásilňování věřících Erikem Tvrdoněm propukl v únoru 2014. Kněz byl obviněn pro několik sexuálně motivovaných trestných činů včetně znásilnění. Obětí se měly stát dvě dívky, jedné nebylo ani patnáct let, a tři dospělé ženy. Tvrdoň podle soudu zneužil jejich důvěry a sexuálně je obtěžoval.