Místo toho, aby devatenáctiletý Jakub Doležal z Jihlavy pomohl patnáctileté Petře z Dudína zachránit život, když se ji několik desítek minut snažili zavraždit Michal Kisiov a Tomáš Zavřel, měl je naopak v dokonání činu povzbuzovat a pomáhat jim zakrývat stopy. Vyplývá to z nového obvinění, kvůli kterému skončil Jakub Doležal minulý týden ve vazbě. Doležal přitom od začátku tvrdil, že do bytu přišel, když už byla dívka mrtvá, a on pouze pomáhal s odklízením těla. K tomu měl být navíc přinucen.

Jenže podle nového obvinění byl Doležal po celou dobu brutálního činu v bytě přítomen, přihlížel mu, a nejen to. Místo toho, aby zavolal pomoc, měl oba mladíky v jejich běsnění ještě povzbuzovat. Podle nového obvinění jim například říkal, že jsou neschopní, když nedokážou dívku uškrtit najednou. Po vraždě navíc pomáhal odstranit tělo a zahladit další stopy. Umýval například podlahu od krve nebo hlídal, jestli je někdo při odklízení těla nesleduje.

Doležal byl původně obviněn pouze z trestného činu nadržování, když měl pomáhat odklízet tělo zavražděné dívky. Za to mu hrozily maximálně čtyři roky vězení. Od začátku byl stíhán na svobodě. Ke zvratu ve vyšetřování došlo minulý týden po výslechu již obviněného Tomáše Zavřela a dalších svědků.

Účastnil se vraždy

Nově byl Doležal obviněn z toho, že se na zvlášť surové vraždě podílel jako účastník ve formě pomoci. Za to mu hrozí tentýž trest jako Kisiovovi se Zavřelem, a to patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest.

Do vazby poslal Doležala Okresní soud v Jihlavě minulý čtvrtek. Podle soudce Milana Pokorného hrozilo, že by se mohl Jakub Doležal před spravedlností skrývat. „Důvody vazby byly útěkové, protože se v jeho případě významně změnila právní kvalifikace, u níž hrozí vysoký trest. Obviněný si proti vazbě podal ihned stížnost," podotkl soudce Pokorný. O stížnosti bude rozhodovat krajský soud, proto usnesení o uvalení vazby není zatím pravomocné. Stížnost ale nemá odkladný účinek na rozhodnutí o vazbě. Proto byl Doležal převezen do vazební věznice, kde bude s Kisiovem a Zavřelem čekat na soud.

Matka zavražděné dívky je novým obviněním vůči Doležalovi překvapená. „Věřila jsem mu, že on se na tom nepodílel," svěřila se Deníku matka Petry.

O novém vývoji ve vyšetřování se dozvěděla od sousedů. „Policie nás neinformovala. Řekl mi to soused, který se to dozvěděl z médií," uvedla matka, která má stále psychické problémy. K soudu by ale přijít chtěla. Rodině pomáhá situaci zvládat Bílý kruh bezpečí.

To, jak se Doležal choval na místě činu, provází od začátku nejrůznější spekulace. Kriminalisté nově vycházejí z výslechu Tomáše Zavřela, který zřejmě doplnil svou výpověď.

Neznámá osoba

Zajímavá je i zatím nezveřejněná okolnost v celém případu. O tom, co se v jihlavském bytě v centru města v Havířské ulici stalo, totiž mohl vědět ještě jeden člověk. Zřejmě šlo o dalšího kamaráda všech tří obviněných mladíků. Jestli šlo o muže či ženu, není známo. Jestli bude i tento člověk obviněn z nějakého trestného činu, či nikoli, není jasné.

Michal Kisiov se s Petrou setkal na diskotéce Ponorka v Jihlavě. Zřejmě se domluvili, že za ním dívka přijde do pronajatého bytu. Po banální rozepři vyhodil Kisiov Petru z okna. Dívka pád ze čtvrtého patra na beton přežila. Zraněnou dívku Kisiov odnesl zpátky do bytu a zavolal Zavřelovi, jestli by mu nepomohl situaci vyřešit. Ten souhlasil. U telefonického hovoru byl i Doležal, který měl podle nového obvinění vědět, co se stalo, a Zavřelovi v tu chvíli slíbil pomoc. Podle nového zjištění Deníku měla být tomuto hovoru fyzicky přítomna ještě jedna osoba. Jestli i ona věděla, co se v bytě stalo, není jasné, ale podle zdroje, obeznámeného s případem, se to nedá úplně vyloučit.

Pokud ale dotyčný člověk věděl, co se stalo, proč nebyl obviněn například z neoznámení trestného činu? Jisté je, že tento člověk do bytu se Zavřelem a Doležalem nešel. Jakou další roli v případu sehrál? Dozvěděl se o tom, co se stalo, z vyprávění kamarádů, nebo si to trojice nechala pouze pro sebe? Vyloučeno není ani to, že během vyšetřování mohl tento zatím neznámý člověk přivést kriminalisty na stopu.