„Majitel sklepa to zjistil, když jsme měnili zámek u dveří vedoucích ke sklepům. Předtím nějakou dobu ve sklepě nebyl, a neví proto přesně, kdy bylo ukradeno," popsal předseda společenství vlastníků jednotek Pavel Kopecký, za jakých okolností se na krádež přišlo.

Je třeba zamykat

Na obyvatele domu se nyní snaží apelovat, aby alespoň na noc zamykali vchodové dveře a dávali si pozor, aby nepouštěli do vchodu cizí lidi. „Není to první případ krádeže v našich sklepech. Naposledy tu zloděj řádil, když dům procházel rekonstrukcí. Pachatel zřejmě zaznamenal, že je tu přes den pohyb a snadno se do domu dostane," doplnil Kopecký.

Nedávno okradený obyvatel domu, kterému se bicykl ze sklepa ztratil někdy v době od desátého března do třetího dubna, se svěřil, v jakém stavu svůj sklep našel. „Zámek z něj byl uštípnutý a uvnitř chybělo kolo přítelkyně a nějaké kempingové vybavení. Aby se ke sklepům dostal, dveře k nim zloděj zřejmě vypáčil, což nebylo těžké, protože nebyly zamčené, ale jenom zabouchnuté. Nejenom vchodové dveře, ale zvláště ty ke sklepům bychom neměli nechávat odemčené," vysvětlil s tím, že podle policistů, kterým krádež hlásil, se takových věcí děje víc.

Potvrdila to i mluvčí policie Monika Pátková. „Krádeže jízdních kol jsou poměrně častou trestnou činností, Pel᠆hřimov nevyjímaje. V zimním období se kola nejčastěji ztrácejí ze sklepů a kočárkáren, v dalších obdobích roku jsou terčem zlodějů také venku, například u obchodů či restaurací. V letošním roce jsme prověřovali celkem čtyři krádeže kol ze sklepních kójí panelových domů. K těm došlo na třech místech, dvakrát v Táborské ulici, po jednom případu to bylo v ulicích Pražské a U Rendlíku. Nedá se obecně říct, že by zloději kol  upřednostňovali jednu konkrétní lokalitu," konstatovalamluvčí.

Objasňování těchto případů je podle jejích slov složité. Dopadení pachatelů znesnadňuje skutečnost, že mnoho poškozených přijde na vloupání do sklepní kóje až po delší době. Odcizená kola většinou končí tak, že je pachatelé dál prodávají, třeba v bazarech.

„V případě, že pachatel odcizí jízdní kolo tím způsobem, že se vloupá do sklepa, jedná se vždy o trestný čin krádeže a hrozí mu až dva roky vězení. Pokud kolo odcizí bez užití násilí – venku, případně z neuzamčené místnosti a podobně –, záleží na hodnotě kola. Je-li vyšší než pět tisíc korun, jedná se také o trestný čin krádeže a hrozí mu stejný trest jako výše. Pokud je menší než pět tisíc, jedná se o přestupek proti majetku a pachateli hrozí pokuta až do patnácti tisíc korun," informovala Monika Pátková.

S vloupáním do sklepních kójí se policisté nesetkávají zřídka. „Pachatelé využívají skutečnosti, že se ve sklepních prostorách domů pohybuje velmi malé množství lidí a to prakticky po celý den. Je zde malá pravděpodobnost, že by byli pachatelé přistiženi svědky nebo že by je při krádeži někdo slyšel. Pachatelům také nahrává jistota snadného výdělku, neboť ve sklepních kójích má téměř každý majitel uložené věci, které se dají snadno zpeněžit nebo zkonzumovat. Jedná se o jízdní kola, sportovní vybavení, elektroniku, nářadí, potraviny a alkohol," říkají policisté.

Ke krádežím ve sklepních kójích podle jejich zkušeností nedochází jen v noci, jako je to typické pro vloupání do jiných objektů, ale prakticky kdykoli. Je důležité neumožňovat pachatelům snadný přístup do domů. Dále je třeba, aby v případě, že majitel zjistí vloupání do sklepní kóje, okamžitě přivolal policisty a nevstupoval do míst, kde se pachatel pohyboval, a tím neničil stopy, které po sobě mohl zanechat.