Bezpečnostní akci s názvem Cizinec připravili na středu policisté z odboru cizinecké policie Kraje Vysočina. Policisté zkontrolovali celkem 88 občanů ze třetích zemí a 461 občanů ze zemí Evropské unie. Při kontrole dopravních prostředků prověřili tři autobusy a dvaatřicet nákladních vozidel.

Kontrola neodhalila žádnou osobu při nelegální migraci. Policisté uložili osm pokut v blokovém řízení v celkové výši 3 700 korun. Všechny pokuty se týkaly porušení zákona o provozu vozidel na pozemních komunikacích.

Na dvou zvolených místech u dálnice D1 a na silnici I/38 mezi Jihlavou a Stonařovem se policejní hlídky soustředily na kontrolu cizinců, kteří projíždějí přes Vysočinu.

Kontrolovali také vybraná ubytovací zařízení. „Akce byla věnována především kontrole plnění podmínek pobytu cizinců na území České republiky. Policisté se zaměřili na nelegální zaměstnávání cizinců a na kontrolu orientovanou na potírání trestné činnosti v souvislosti s nelegální migrací cizinců, zejména z balkánských zemí,“ konstatoval Leoš Švarc, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Pokračovat budou i v dalších měsících

Policisté při kontrole využívali také speciální analytický přístroj Perdetekt 2, který je schopen odhalit přítomnost člověka v nákladovém prostoru kamionu.

Policisté se při bezpečnostní akci zaměřili také na odhalování padělaných a pozměněných cestovních dokladů a jiných dokumentů. Při kontrole zároveň pátrali po hledaných a pohřešovaných osobách. Akce s podobným zaměřením budou pokračovat i v dalších měsících letošního roku.