Šéf policejního oddělení, které se zabývá, objasňováním násilných činů Pavel Kubiš minulý týden prohlásil, že jim lékař záchranné služby zkomplikoval vyšetřování vraždy, protože na místě nepoznal, že šlo o násilný trestný čin.

Lékař záchranky usoudil, že šlo zřejmě o nešťastnou náhodu, když šestasedmdesátiletá žena v domě s pečovatelskou službou upadla a uhodila se do hlavy. Nařídil však zdravotní pitvu, Filová pochybení lékaře odmítla a označila jeho postup za správný.

„Z naší strany jsme vzniklou situaci nikdy nevnímali ani neprezentovali jako spor se záchrannou službou. Tématem včerejší schůzky proto ani nebyla otázka, zda lékař v daném případě pochybil, či nepochybil. Jsem rád, že jsme si vzájemně upřesnili a vymezili naše kompetence na místě činu tak, aby byla stejná praxe a stejný postup aplikovány na všech územních odborech,“ zhodnotil schůzku Trojánek.

Podle ředitelky záchranky se žádné změny v tomto směru nechystají. Důchodkyně v Ledči byla zavražděna 3. srpna. Kriminalistům se podařilo případ objasnit po třech a půl měsících. Obviněnou je devětašedesátiletá žena z Tmaně na Berounsku, která se 24. října pokusila v Tmani zabít další starší ženu. Přežila, protože si dokázala včas zavolat pomoc.