Otřesný případ domácího násilí vyšetřují od pondělního večera jihlavští kriminalisté. Jednatřicetiletou ženu mongolské národnosti podle policie týral delší dobu její český manžel. Policie ho obvinila ze zločinu týrání, přečinu ublížení na zdraví a omezování osobní svobody. Za to mu hrozí dva až osm let vězení.

„Násilí vůči ženě se dopouštěl i v minulosti,“ upozornil komisař Martin Jůzl.

Policisté zjistili, že o pět let starší muž svou ženu nejméně od 31. října do pondělí několikrát denně bil po celém těle smotaným mokrým ručníkem, sprchoval ji studenou vodou a mlátil sprchou do hlavy tak brutálně, až upadla do bezvědomí. Navíc ji věznil v bytě. Vzal jí klíče a znemožnil jí kontakt s okolím. Zachránila se, až když tyran na chvíli z bytu odešel.

„Podařilo se jí zavolat na tísňovou linku policie jen díky shodě příznivých okolností,“ podotkl policista Jůzl.

Věznil ji v bytě

Policisté na místo okamžitě vyjeli a v zamčeném bytě našli vážně zraněnou ženu a tříleté dítě, které zraněné nebylo. Ženu museli okamžitě odvézt do nemocnice na traumatologické oddělení.

Žena utrpěla mimo jiné zlomeninu spodiny lebeční, otřes mozku, vážná zranění hrudníku, zlomeniny žeber a má pohmožděniny na celém těle. O dítě zatím pečovali na dětském oddělení jihlavské nemocnice, než se o něj postarají sociální pracovníci. Policisté muže ještě včera v šest hodin večer předvedli před soudce, aby rozhodl o jeho vzetí do vazby.

Obviněný muž úmyslné týrání své ženy u soudu popřel a tvrdil, že si jeho žena zranění udělala během hádky, když opakovaně padala opilá na zem. Podle něj se hádali asi dva dny a během toho vypili větší množství alkoholu – každý asi litr vodky. Údajně řešili manželčinu nevěru.

Muž včera před soudem vypověděl, že jeho žena byla tak opilá, že nemohla chodit a zvracela. Proto se ji snažil ve vaně osvěžit vodou. Také odmítá, že by ženu v bytě věznil. Podle něj mohla normálně chodit ven. Také o sobě tvrdí, že trpí schizofrenií.

Soudce nakonec muže poslal do vazby, protože měl obavu, že by mohl ve fyzickém napadání manželky pokračovat. Jedním z důvodů byl i ten, že šestatřicetiletý obviněný muž ženu zbil už v létě v obci Švábov na oslavě mongolské komunity. Žena tehdy také skončila v nemocnici.