Zámeček získal za totality Český fond výtvarných umění, ten zde zřídil rekreační středisko pro výtvarníky. V 80. letech nechal fond celý areál zrekonstruovat, přičemž zanikla spousta původních prvků a okolo zámku přibyly dřevěné chatky. V přízemí jsou menší prostory včetně malé kuchyňky, o patro výše je velký sál a stanová střecha je završena dřevěným nástřešním altánem.

Původně k zámečku patřily čtyři okolní hájenky, dodnes se zachovaly tři. Po zániku Fondu zdědila zámeček Nadace českého výtvarného umění (NČVU), která je vlastníkem dodnes a svými spory s umělci kvůli pražské galerii Mánes se stala mediálně známou.

Ilustrační foto.
Hádku a rvačku dvou žen v Třešti museli řešit policisté

Kdysi na zámečku Jestřebí vystupovali kejklíři, když se jeho stav dostal na neúnosnou mez, zvolili si pro svá vystoupení jiné místo. „Majitelé to zkoušeli prodávat, zájemce ale prý zarazila vysoká cena a špatný stav,“ řekl k zámečku jeden z místních. „Pak začalo dovnitř téct, tak spravili alespoň střechy,“ dodal. Mezi lety 2011 a 2015 nechala nadace opravit krovy, komíny a vyměnit střešní krytiny.

„Střechy okolních objektů byly v havarijním stavu a opravou získaly jednotný vzhled ze štípaného šindele. Hlavního objekt zámečku je krytý pálenou taškou. Byla tedy provedena nejnutnější opatření, která zabránila dalším degradacím staveb,“ uvedla Jana Laubová z oddělení památkové péče jihlavského magistrátu. NČVU získala na obnovu střech dotace z Havarijního programu Ministerstva kultury a Programu na obnovu kulturních památek Kraje Vysočina.

Už v roce 2010 nechal vlastník zpracovat ideovou studii na obnovu a využití celého areálu zejména ke vzdělávacím a společenským akcím, která zahrnovala i ubytovací kapacity. Na svém webu uvádí: „Záměrem Nadace je umožnit celoroční provoz areálu jak pro vlastní účely, tak pro turistický ruch, školy, sousední obce i náročnější firemní klientelu. Vlastní provoz areálu musí být do budoucna finančně zcela soběstačný, nekomerční aktivity, sloužící v souladu s posláním NČVU podpoře a prezentaci výtvarného umění, proto nutně musí být doplněny využitím komerčním.“

Dle místních měly opravy pokračovat i v dalších letech. „Co jsem se bavil s lidmi, kteří opravovali střechy, říkali, že se sem za rok vrátí a budou předělávat stodolu. Loni už tady nebyli, tak možná majitelům došly peníze,“ pomyslel si jeden z nich.

O tom, že by NČVU plánovala v nejbližší době areál opravovat, neví ani v Národním památkovém ústavu (NPÚ). „V současné době, tedy v horizontu dvou let, se na nás nikdo neobracel se žádostí o odborné vyjádření nebo ke konzultaci ohledně záměru případné rekonstrukce či revitalizace areálu zámečku Aleje,“ sdělila Ilona Ampapová z pracoviště NPÚ v Telči.

Ředitel Horáckého divadla Josef Fila
Zemřel dlouholetý ředitel Horáckého divadla Fila

K plánům s památkou se přes opakované pokusy o kontakt do uzávěrky nevyjádřil nikdo z NČVU. Jestli se povede objekt, kde ještě donedávna sídlili hajný a fořt a bývala tam jeden čas i restaurace, ještě někdy využívat, je tak prozatím nejisté.

PETR VYBÍRAL