„Historicky první finále této soutěže navazuje na dva roky běžící projekt podpory stavebnictví v regionu, do kterého se na Vysočině zapojilo už 41 škol a 13 partnerských firem. Zajímavé je, že nejúspěšnější byly smíšené týmy,“ informovala radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

Ilustrační deník.
Den charity nabídne běžecký závod s Petrem Svobodou

Základní školy na Vysočině už druhým rokem pracují podle Krajem Vysočina připravené speciální metodiky se stavebnicí Teifoc. „Novou nastupující generaci stavařů, architektů a konstruktérů oslovujeme tedy už na základních školách. Práce s touto originální pomůckou podporuje jemnou motoriku, fantazii, preciznost, dětskou tvořivost a prověřuje dětskou trpělivost,“ zdůvodňuje aktivní přístup zaměstnavatelů ve stavebnictví Martin Pertl ze sdružení Stavba Vysočiny. Konstrukční soutěž pro žáky 6. – 7. ročníků základních škol podle něj v nabídce motivačních aktivit dlouho chyběla a podle počtu zúčastněných škol má dobře našlápnuto na další ročníky.

Ve finále se musely dvojčlenné týmy popasovat s neveřejným zadáním úkolu – stavbou dvoupodlažního rodinného domu s balkonem. Tři hodiny musely stačit i na výpočet matematické úlohy související s konstrukcí domu. Už po prvních minutách stavění bylo zřejmé, že děti se stavebnicí umí pracovat, znají konstrukční pravidla a jediným problémem bude dočasný „nedostatek“ malty.

„Podle zadání nám dá nejvíc zabrat stavba střechy, na tu se necháváme víc času, jinak uvidíme, co nás čeká za matematický příklad. V konkurenci si věříme,“ říká při prvním zakládání obvodové stěny Honza Topinka ze žďárské školy Komenského, jeho dvojce si se stavbou poradila v nejrychlejším čase, o rychlost ale tentokrát nešlo. „Už jsem se spolužákem Ondrou postavila asi pět domků za dva roky, soutěžní zadání se zdá být v pohodě, měli bychom ho v časovém limitu stihnout,“ poznamenala s klidem Monika Krátká z Okříšek.

O výsledcích prvního krajského kola soutěže Cihla k cihle rozhodla odborná porota, která posuzovala celkový vzhled stavby, dodržení zadání, přesnost realizace a přihlížela ke správným výsledkům matematického zadání.



Výsledky soutěže Cihla k cihle 2017:
1. ZŠ Okříšky
2. MŠ a ZŠ Třebíč, Bartuškova
3. ZŠ Nové Město na Moravě, Vratislavovo náměstí
4. ZŠ a MŠ Myslibořice
5. ZŠ Havlíčkův Brod, Nuselská