Jak jste se letos cítil, když jste procházel vinicí? Byl jste spokojen s podmínkami, které během roku panovaly?
Velice nás trápilo, jako všechny zemědělce, sucho. Réva jako cévnatá rostlina potřebuje samozřejmě svůj díl vody a než napršelo, viděl jsem problémy na letorostech i hroznech. Naopak ale prakticky nemáme houbové choroby.

Co bylo hlavní příčinou toho, kolik hroznů se skutečně urodilo a dozraje?
Tak těch příčin je celá řada a je nutno si uvědomit, že o letošní úrodě se rozhoduje již rok předem. Limitujícím byl pro nás jarní mráz, který poškodil část spodních partií. Na druhou stranu se nám vyhnuly kroupy, ale ještě není vyhráno. Pořád mám na mysli staré slovácké přísloví "Než sa toho dopěstuješ a dostaráš…"

Jaká tedy bude letošní úroda hroznů na Sádku v porovnání s jinými roky?
Kvalita a množství hroznů jsou vynikající a můžu směle říct, že jsou nejlepší za posledních pět roků. Odrůdy Irsai Oliver, Agni a Solaris je možné po neděli sbírat.

Zmínil jste ale sucho, v lesích schnou i letité stromy. Projevuje se sucho i ve vinici?
Některé keře nám též podeschly, ale hlavní bude, co toto sucho udělá v zimě v kombinaci s mrazem, konkrétně v částech keře jako je lýko a kambium. Na jaře pak mohou kvůli tomu nastat obrovské potíže s rašením.

Cvičení Ample Strike.
Nad Vysočinou se budou brzy cvičit vojáci

Choroby jste tedy letos příliš nezaznamenali?
Ty houbové byly skutečně minimální, jen částečně se projevil tlak révového padlí, který přetrvává dodnes.

Jaké choroby vlastně révu napadají?
Houbových chorob je celá řada, ale ty nejvýznamnější jsou plíseň révová. Projevuje se nejprve olejovitými skvrnami na listech, poté bílými povlaky na listech a sesycháním bobulí. Dále padlí révové, takzvaná moučnatka - bílé povlaky na listech i na hroznech, praskání bobulí a výhřez semen, říkáme tomu semenná průtrž. Dále plíseň šedá. Ta napadá v pozdním stádiu hlavně hrozen a bobule v jeho střední části.

Jak se proti takovým chorobám bojuje?
Protože jsme v režimu ochrany v kategorii vyšší integrovaná produkce, používáme i z části ekologické přípravky jako je měď, síra a alginit, což je novinka na bázi výluhu mořských řas.

Pomalu začíná sezona burčáků. Skutečně jsou Češi jedním z jeho největších konzumentů?
Co mám poslední zprávy, tak ho vypijeme opravdu nejvíce ze všech okolních vinařských zemí. Například v Itálii a Francii je to pouze meziprodukt.

Jaký burčák budou moci lidé na Třebíčsku už brzy ochutnat?
Burčák bude jako vždy z těch nejranějších odrůd, bude kořenitý, pikantní, typicky odrůdový, s vysokým obsahem vitamínů skupiny B a s nízkým obsahem alkoholu. Rok co rok jsme s burčákem na slavnostech burčáků a vína v Brně na náměstí Svobody a z třiceti vinařů se umístíme vždy do pátého místa.

Ondřej Zmeškal na trase závodu Ironman (první zleva).
Nevidomý běžec Ondřej Zmeškal je železným mužem. Běžel za svým snem

Tento váš burčák, jestli se nepletu, bude z dovozových hroznů. Odkud pocházejí?
Ze Slovenska a z Rakouska.

Na Sádku dozrávají hrozny později. Kdy bude hotový burčák přímo odtud?
Snad od 28. srpna.

Od burčáku ještě pojďme prosím k vínu. Na jaká sádecká se letos můžeme těšit?
Pěstujeme celou řadu odrůd. Zmínil bych Malverina, Hibernal, Agni, Festivalnyj , Solaris a z těch klasických Muškát moravský, Veltlínské zelené, Sauvignon, Rulandské šedé nebo Dornfelder.

Ilustrační foto.
Chystá se past na rychlé řidiče, úsekové měření rychlosti