V tamním kulturním domě byla slavnostně předávána ocenění nejúspěšnějším obcím, celkem si mezi sebou rozdělili odměnu ve výši 425 tisíc korun. „Od hejtmanství jsme obdrželi 100 tisíc korun, jinak dostáváme v rámci dotace od ministerstva pro místní rozvoj milion korun. Peníze využijeme na opravu fasády kulturního domu a školy, ve které máme nyní komunitní školu,“ prozradila Pavla Chadimová.

Voda v rybníku Medlovu je ke koupání nevhodná. Přesto se tam lidé koupou.
Rybníky jsou špinavé, může za to vysoká rybí obsádka

Heřmanov, ve kterém žije 206 obyvatel, uspěl v soutěži v konkurenci čtrnácti obcí. Starostka připomněla, že se do klání letos zapojili už pošesté. Před třemi lety získali Zlatou cihlu z programu Obnovy venkova za příkladně opravenou faru a Duhovou stuhu – cenu naděje pro živý venkov. Před dvěma lety to už byla Oranžová stuha za spolupráci se zemědělským subjektem. „V celorepublikovém hodnocení jsme pak získali ve stejném roce krásné druhé místo. A vloni jsme zase obdrželi Modrou stuhu za společenský život,“ vypočetla jednotlivá ocenění heřmanovská starostka.

Pro nadcházející dva roky se tak Chadimová stane členkou odborné komise, bude tak hodnotit přihlášené obce v dalších ročnících soutěže Vesnice Kraje Vysočina. Nejdříve jako místopředsedkyně a v roce 2019 jako její předsedkyně. „Na předsednictví v soutěži se moc těším. Nikdy jsme neměli v rámci klání zpětnou vazbu, neviděli jsme ostatní soutěžící obce. Teď tu možnost budu mít. Budu mít šanci nechat se inspirovat u jiných obcí,“ podotkla Pavla Chadimová.

Do letošního ročníku soutěže o nejlepší obec Kraje Vysočina se přihlásilo 14 obcí. Heřmanov desetičlennou odbornou komisi zaujal svojí obsáhlou prezentací, v níž prokázal jasnou koncepci svého rozvoje, zejména kvalitní práci s mládeží, příkladnou péči o zeleň a životní prostředí a vysoký stupeň občanské soudržnosti včetně propagace svých rodáků. Obec také dobře spolupracuje s místním zemědělským subjektem a obyvatelé obce udržují lidové tradice prostřednictvím mnoha spolků či jednotlivců ze svých řad.

Parkovací plocha na pozemku Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) se po rekonstrukci změnila na služební.
Parkoviště u nádraží už není veřejné, lidé mohou parkovat u Kauflandu

Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo za přítomnosti hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka, ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a náměstků dalších ministerstev, poslanců a starostů nejenom oceněných obcí. „V Kraji Vysočina je hustá síť malých obcí. Heřmanov jako vítěz soutěže nám ukazuje, v čem je smysl existence takovýchto obcí. V tom, že tu lidé rádi žijí, udržují tradice a kulturu. Ukázkou životaschopnosti Heřmanova je také to, což je unikátní, že i tak malá obec má zemědělské družstvo,“ řekl Lubomír Zaorálek. Zároveň obci na Žďársku popřál, aby měla úspěch v celostátním kole soutěže.

Kromě Heřmanova si své diplomy a stuhy přebrali zástupci dalších oceněných obcí. Například Modrou stuhu za společenský život získaly Třeštice na Jihlavsku, Bílou stuhu za činnost mládeže Dolní Město na Havlíčkobrodsku a Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí Sobíňov, rovněž na Havlíčkobrodsku.

Zdroj: Zlata Ptáčková

„Cílem soutěže je především snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, ukázat rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy vesnic a dále upozornit širokou veřejnost na celospolečenský význam venkova,“ uvedl Pavel Pacal, náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování.

Soutěž Vesnice roku se koná od roku 1995. Vyhlašují ji Spolek pro obnovu venkova ČR, ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí ČR a ministerstvo zemědělství. Do letošního ročníku se v Česku přihlásilo 213 obcí. V týdnu od 3. do 9. září bude probíhat celorepublikové hodnocení vítězných obcí jednotlivých krajů. Prezentace bude čtyřhodinová. Výsledky celostátního kola soutěže budou vyhlášeny 16. září v Luhačovicích. 

Na Vysočině lze najít tři houpačky v krajině.
Houpačka v krajině přináší hned dva požitky. Houpání a skvělý výhled


Výsledky soutěže Vesnice roku 2017

Zlatá stuha – krajský vítěz: Heřmanov

Modrá stuha – za společenský život: Třeštice

Bílá stuha – za činnost mládeže: Dolní Město

Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí: Sobíňov

Cena naděje pro živý venkov – za místní spolkový život: Kaliště

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova za příkladné stavby na venkově, realizované v duchu Programu obnovy venkova: Okříšky – Nová hasičská zbrojnice

Diplom za moderní knihovnické a informační služby: Okříšky

Diplom za propojení generací: Věžnice

Diplom za příkladnou péči o kulturní památky v obci: Šebkovice

Diplom za obnovení lidových tradic: Jiřice

Diplom za uchování povědomí o historii obce: Vepříkov

(zdroj: Krajský úřad Kraje Vysočina)