„Tyto části zámku, které jsou významným dokladem renesanční architektury na Moravě, jsou už řadu let ve zcela nevyhovujícím stavu. Použitý pískovec je na mnoha místech značně degradován, jednotlivé části výzdoby jsou narušeny natolik, že odpadávají nebo se po vrstvách odlupují. Proto bylo nezbytné přistoupit k odbornému restaurování, které tyto nejhodnotnější architektonické prvky náměšťského zámku opět vrátí do původní podoby, stabilizují je a uchovají dalším generacím,“ popsal kastelán zámku Marek Buš.

Současně s restaurování arkýře a arkád probíhá restaurování renesančních kamenných ostění oken, repasování dřevěných prvků oken a dveří a komplexní obnova omítkových vrstev vstupního křídla.

„Na vstupním křídle jsou už téměř konsolidovány veškeré sourodé vrstvy omítek a začínají se nanášet nové omítkové vrstvy. Téměř zrestaurována jsou i kamenná ostění oken v renesanční věži a z velké části je zpevněný renesanční arkýř, kde byly nesourodé vrstvy protmeleny,“ doplnil kastelán.

Současný obchvat Moravských Budějovic.
Kraj začíná připravovat obchvat Moravských Budějovic

Akce je plánovaná na roky 2017 a 2018. V letošním roce dojde k obnově arkýře a vstupního křídla a jedné stěny arkád vnitřního nádvoří. V roce 2018 bude restaurováno druhé křídlo arkád a omítky zbylých dvou stěn nádvoří.
„Dobrou zprávou pro veřejnost je, že probíhající opravy nijak neomezují návštěvnický provoz zámku ani připravované kulturní akce,“ podotkl kastelán Buš.

Opravy a restaurování jsou financovány z prostředků Ministerstva kultury ČR a ze zdrojů Národního památkového ústavu. Celkové náklady včetně DPH přesáhnou částku 15 milionů korun.

ilustrační foto
Technoparty u Meziříčka blokovala silnici, autobusy musely objížďkou