Vysočinský poslanec Martin Lank vysvětlil, že opustil hnutí Úsvit proto, že mu vadilo spojování se s takzvanými vlasteneckými stranami. „Mé rozhodování nebylo náhlé. Strana Úsvit se ubírala jinou cestou, než jsem si představoval,“ vysvětlil Lank.

Ten dle svých slov už nemohl ve své původní straně prosazovat program, se kterým byl do Sněmovny zvolen. Proto se rozhodl, že spojí své síly s Realisty.

„Měl jsem nabídky hned z několika stran. Realisty jsem naopak oslovil sám, líbil se mi jednak program, ale zároveň i zakladatelé strany,“ poznamenal Lank.

Dlouhodobě prý sleduje vystoupení lídra Petra Robejška. „Prakticky všichni ze sboru zakladatelů patří mezi kapacity ve svých oborech. Vsadil jsem tedy na lidi, názory a postoje, kterým věřím – a hlavně, za které se nebudu muset sám před sebou stydět,“ dodal Lank.

Pavel Kováčik.
Sedm z jedenácti. Poslanci půjdou do boje o Sněmovnu

Na Vysočině chce s Realisty vybudovat silný a kvalitní tým. „Následně budeme chtít přesvědčit maximum lidí v našem kraji, že jsou Realisté rozumnou a funkční alternativou k politickým stranám, které buď zklamaly, nebo s největší pravděpodobností zklamou, protože je nereálné, aby své sliby splnily,“ myslí si Lank.

Realisté mají ve svém základním programu modernizaci a rozšíření dukovanské elektrárny, což prý bylo také jedním z faktorů, který ovlivnil Lankův finální výběr. Kdo s ním bude tvořit na Vysočině kandidátku, však prozradit zatím nechtěl. „Vypadá to, že budeme mít na kandidátce zajímavé a úspěšné lidi, jejich jména nebudou lidem neznámá. Ale dokud oni sami své rozhodnutí kandidovat nepotvrdí a nebudou schváleni, tak by nebylo fér, abych kohokoli jmenoval,“ uzavřel Lank.

Chráněný areál S-7, který stojí poblíž zámku v Třešti, byl vybudovaný v 70. letech 20. století. Místním tvrdili, že zde bude sklad zeleniny.
Zájemci mohou opět nahlédnout do krytu S-7