Například ve Skleném na Žďársku, kde probíhají práce na výstavbě obchvatu a opravě hráze rybníka, v průběhu května a června zasahovali pyrotechnici hned třikrát. Začátkem května tam došlo k řízenému odpalu nalezených třech ručních granátů, o měsíc později dělník při práci na hrázi rybníka vykopal dělostřelecký granát. Třetí nález už učinil pracovník specializované firmy, která v místě provádí pyrotechnický průzkum.

Sbor dobrovolných hasičů Tři Studně na Novoměstsku má nový dopravní automobil. Vozidlo, kterému ve středu 5. července žehnal fryšavský farář Jiří Janoušek, hasiči postrádali dlouhých osmnáct let. Jedná se o devítimístné vozidlo. Uvnitř jsou hasicí přístro
VIDEO: K Máně přibyl dobrovolným hasičům ze Tří Studní nový automobil

„Přivolaný policejní pyrotechnik na místě zajistil dva ruční granáty, jednu zvláštní nálož s označením Sprengpatrone, čtyři rozbušky a sedm kusů nábojů pěchotní munice,“ informovala policejní mluvčí Stanislava Miláčková. Část munice pyrotechnik zneškodnil na místě, ostatní převezl k následné likvidaci.

Žďársko patří v rámci republiky k regionům s největší četností nálezů materiálu z druhé světové války. Jde především o munici po ustupující německé armádě.

„Přes region vedlo několik významných ústupových cest, po nichž v závěru války prošly desetitisíce německých a maďarských vojáků. Poblíž různých shromaždišť, táborů či provizorních sběrných středisek pro zajatce tak lze najít nejenom různé součástky výstroje, kterých se vojáci před koncem války zbavovali, ale i munici, jež byla buď také odhozena, anebo nedokonale zlikvidována v rámci poválečných sběrů a vyčišťovacích akcí,“ sdělil Ondřej Červený, autor publikace Osvobození Žďárska, která mapuje poslední válečné dny v městech a obcích žďárského okresu.

Nálezy z války jsou časté i v obydlených oblastech.

Novostavba kaple v Nové Vsi.
Na místě zbourané kaple už stojí nová

Nevybuchlou leteckou pumu, kterou následně pyrotechnik odvezl k likvidaci, například vykopal v dubnu muž na zahradě v Nečasově ulici v Novém Městě. Průbojně zápalný náboj ráže 14,5 milimetru zase koncem června našla žena v rybníku v Dolních Heřmanicích. V květnu se jiný nález podezřelých předmětů týkal pozemku u domu ve svratecké Libušině ulici. „Pyrotechnik nalezené předměty identifikoval jako obranný granát F1 a cvičný granát 5CV. Zajistil je a převezl k likvidaci,“ připomněla Stanislava Miláčková.

Značná část objevené munice může i po letech natropit pěknou paseku. Alespoň to tvrdí lidé, kteří se militáriemi zabývají. „Například právě obranný, původem ruský předválečný granát F1, jehož modernější verze se pak vyráběly od 50. let a mimo jiné jím byla kompletně vyzbrojena i československá armáda, je velmi účinný. Jeho smrtící účinek dosahuje poloměru 100 metrů a ranivý účinek až 200 metrů,“ uvedl sběratel militárií ze Žďárska, který si nepřál zveřejnit svoje jméno.

Po odjištění granátu se iniciuje časový spouštěč, kde je zpožďovač nastaven zhruba na tři vteřiny, pak granát exploduje. „Nemusí jít o silný náraz, stačí nějak přerušit, vytáhnout nebo jinak poškodit tenoučkou pojistku,“ dodal muž.

První prázdninový víkend na Velkém Dářku byl ve znamení bílých plachet. Na moři Vysočiny se utkali závodníci z celé České republiky.
OBRAZEM: Po Velkém Dářku vítr proháněl bílé plachty

Proto policisté apelují na veřejnost, aby se měla na pozoru. „Nejdůležitější je s předmětem nijak nemanipulovat, zajistit místo proti vstupu dalších osob a nález oznámit policii,“ sdělila policejní mluvčí s tím, že další postup vždy určí přivolaný pyrotechnik.

U staré nevybuchlé munice se jen těžko dá odhadnout, co všechno vyvolá explozi. Ne každý může mít takové štěstí jako muž, který před třemi lety našel u rybníka nedaleko Sázavy dvě tříštivé protiletadlové střely s autodestrukcí a jednu tříštivou protiletadlovou střelu ráže dvacet milimetrů, které naložil do auta a přivezl přímo žďárským policistům. Podle úsudku pyrotechnika byl jejich následný převoz do brněnské expozitury nebezpečný, takže střely byly poté zlikvidovány na zajištěném pozemku u Žďáru.