Informace v této oblasti poskytují některé organizace. „Na žádost přijedeme do jakéhokoliv města 
a poskytujeme poradenství a přednášky. Při naléhavých případech jezdíme 
i ke klientům domů," vysvětlil Antonín Křoustek, vedoucí jihlavské poradny Bílého kruhu bezpečí.

Okres Pelhřimov je podle něj v této problematice tím nejméně angažovaným okresem z celé Vysočiny. „Bohužel z Pelhřimovska přichází z měst velmi málo žádostí o naše služby. Přitom kriminalita je tam přibližně stejně vysoká jako v jiných okresech," posteskl si Antonín Křoustek.

Škála pomoci, kterou tato organizace nabízí, je široká. „Nabízíme pomoc psychologickou, právní, ale nově také i finanční. Pokud byl někdo okraden, jsme schopni poskytnout až patnáct tisíc korun na pořízení nejnutnějších věcí," vysvětlil Křoustek.

Poslední přednášku na Pelhřimovsku pořádali zmínění odborníci v Humpolci. „Byli jsme tu už podruhé. Na jaře jsme měli přednášku v humpoleckém gymnáziu a ta měla ohlas. Teď v říjnu jsme byli na městském úřadě a účast byla velká," pochvaloval si vedoucí poradny s tím, že účastníci přednášky navíc o problému živě diskutovali.

K vyhláškám o zákazu podomního a pouličního prodeje se organizace staví kladně. „Myslím, že to má smysl. Pouliční prodej klesl na minimum a prodejci už nejsou tak drzí jako dřív," těšil se ze změn Křoustek.

Mezi města, která se danou vyhláškou řídí, patří například Pelhřimov. „Vyhláška platí od roku 2012. Dříve byl na úřadě zaměstnaný muž, který na toto dohlížel. Dnes musí občané kontaktovat přímo policii," řekla k tématu mluvčí města Pelhřimov Alexandra Knapová.

Dodala také, že v současné chvíli město o přednáškách varujících před prodejci neuvažuje, protože nezaznamenalo žádné problémy.
Stejnou vyhlášku mají 
i v Kalištích u Humpolce. Právě v této obci se podle zmíněné vyhlášky řídí už tři roky. „Od té doby se počty prodejců ve vsi hodně zredukovaly," vysvětlil starosta Kališť Pavel Kutiš s tím, že problémy s prodejci měli v obci velké. „O přednáškách by se dalo uvažovat, ale někteří lidé jsou prostě nepoučitelní," dodal jedním dechem Kutiš.

Přednášku o pouličním a podomním prodeji v Humpolci iniciovalo město. „Akci zaštítil odbor zdravotnictví a sociálních věcí města Humpolec. Snažíme se pořádat pro seniory užitečné přednášky alespoň jednou ročně," řekla místostarostka Humpolce Lenka Bartáková. Humpolec však patří k těm městům, které vyhlášku nemá a ani o ní neuvažuje. „Obyvatelé města nedali podněty k tomu, že by něco takového bylo potřeba. Lidé přímé negativní zkušenosti nemají," objasnil důvody místostarosta Humpolce Květoslav Namyslo.

Případy by se navíc neřešily jednoduše. „Humpolec nemá městskou policii, a tak by vymahatelnost byla složitá," dokončil Namyslo.