Také manželé Voglovi v havlíčkobrodské části Termesivy mají zatím docela poklid. Jako jeden z mála na Vysočině zatím naplno pracuje Jiří Smejkal ze Stonařova na Jihlavsku, a to už od července. I on ale přiznává, že největší nápor teprve přijde.

Letos nebyly skoro žádné třešně, které by se daly vypálit. I jablek je zatím pomálu. Jejich čas přijde až na podzim. Podle Koudely z Polné je ideální, pokud k němu lidé ovoce dovezou v syrovém stavu.

„Když lidé dovezou alespoň dvě stě kilogramů jablek, tak jim to naložím do samostatného sudu a postarám se o to až do vypálení. Cenově to vyjde stejně, jako když dovezou už hotový kvas,“ uvedl Koudela. Litr padesátiprocentní pálenky přijde jeho zákazníky na 121 korun a padesát haléřů. Čím více procent alkoholu, tím je litr pálenky dražší.

Pokud mu někdo doveze ovoce, je schopný říct, jaká bude výtěžnost či zda je ovoce v takovém stavu vůbec vhodné pro vypálení. „Říkám, sbírejte jenom to, co byste sami snědli. Lidé si myslí, že když přivezou nahnilé ovoce, které už by nekonzumovali, že to pálenka snese,“ vyvrátil mýtus Koudela. Ovoce, které někdo čtrnáct dní skladuje v pytlích a ono hnije, už k pálení vhodné není. Někdy si totiž lidé dovezou nekvalitní kvas a pak se diví, že z toho mají třeba jen několik litrů pálenky. „Když nechám dvě stě kilogramů kvalitního ovoce zkvasit já, může z toho být i šestnáct až osmnáct litrů pálenky,“ poznamenal Koudela.

Podobně to vidí také Robert Vogl z pálenice v Termesivech. Tam přijímají ovoce už od srpna, ale zatím také v omezené míře. Podobně jako Koudela, i Vogl Deníku potvrdil, že bylo letos málo třešní a letní jablka mají malou cukernatost. Od září však bude pálenice fungovat ve standardní otevírací době.

Takto vypadá klokan Kuki, který utekl chovateli až z Mohelnice. Objevil se v minulých dnech poblíž Jihlavy.
Majitel hledal Kukiho u Vyskytné. Zatím ho nenašel

„Předpokládám, že letos budou lidé opět vozit švestky a jablka. Když budou hrušky, pálíme i ty,“ uvedl k pálenému sortimentu Vogl. Za litr padesátiprocentní pálenky u něj zákazníci zaplatí 160 korun. „Je mi jedno, jestli lidé dovezou už hotový kvas, nebo mi tu nechají ovoce na vykvašení,“ podotkl Vogl.

Pokud na kvas lidé vyberou opravdu kvalitní ovoce, tak litr padesátiprocentní pálenky dostanou ze třinácti kilogramů podzimních jablek, osmnácti kilogramů letních jablek a z jedenácti kilogramů švestek.

„Máme raději, když zákazníci, kteří si přivezou kvas, jsou přítomni přímo u pálení. Mají i možnost se s námi poradit, jak správně kvas udělat. Už se totiž stalo, že z kvasu nebyl žádný alkohol. V takovém případě bylo lepší, když to zákazník viděl. Já bych mu pak složitě zdůvodňoval, proč žádný alkohol nemá,“ poukázal na zrádnosti Vogl.

Už od července mají pilno v palírně ve Stonařově. Tam totiž pálí široký sortiment ovoce. Kromě jiného například také meruňky. „Letos toho hodně pomrzlo a většina teprve dozrává. Sezona se proto rozjíždí pomaleji. Ten pravý nápor začne s návozem podzimních jablek a švestek,“ vysvětlil Jiří Smejkal ze stonařovské pálenice.

Na kolik vyjde litr padesátiprocentní pálenky u něj, nechtěl Smejkal prozradit. „V ceně je spoustu proměnných, takže to nelze říci přesně. Nerad bych uváděl nějaká čísla,“ vyjádřil se. I on přijímá buď hotový kvas či ovoce, které kvasí, ale ještě není dokvašené. Další možnou alternativou je přivést ovoce v neporušeném a nekvašeném stavu, které potom skončí ve společné kádi.

Stínicí sarkofág cyklotronu na výrobu radiofarmak.
Největší neutronový zdroj na světě využije český patent z Třebíče

Vysočinští celníci evidují v kraji zmiňovaných padesát pěstitelských pálenic. V minulé sezoně, od loňského 1. července do letošního 30. června, bylo na Vysočině vypáleno celkem 237 360 litrů stoprocentního alkoholu. „V předchozí sezoně to bylo 218 346 litrů stoprocentního alkoholu, tedy o něco méně,“ porovnal údaje Richard Zeman, mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina.

Co se týče porušování přísné legislativy v pálenicích, celníci na Vysočině řešili pouze několik případů. „Týkalo se to nadlimitního pálení nad třicet litrů pro jednu domácnost,“ dodal Zeman.