Právě starosty z těchto dvaceti obcí pozvali představitelé družstva Coop HB na jednání do Jaroměřic nad Rokytnou. „Nechceme se chovat jako hulváti a říct, že když nám obec na provoz prodejny nepřispěje, tak že ji zavřeme, i když by to pro nás jako pro ekonomický subjekt bylo nejjednodušší. Pocházím ale z venkova a dovedu si představit, jaká je tam situace,“ řekl předseda družstva Vladimír Stehno.

Podle dalších představitelů Coop HB drží družstvo několik nevýdělečných prodejen jako břemeno, ale zároveň také jako tradici.

Ekonomicky nejméně výkonné jsou za prvních pět měsíců letošního roku prodejny v Babicích a v Mikulovicích. „Tam je to z naší strany opravdu veřejná služba,“ poznamenal Vladimír Stehno. Průměrný měsíční obrat činí v Babicích 140 tisíc korun, v Mikulovicích ještě o deset tisíc méně. Podle předsedy Coop HB to nestačí téměř ani na mzdu pro prodavačku. „Pokud bychom v Babicích chtěli být šul nul, tak po obci chceme roční příspěvek kolem sto tisíc,“ upozornil.

Židovská čtvrť v Třebíči.
Třebíčsko nabídne nejen Oživené Židovské město

Poslední příspěvek, který zastupitelé Babic družstvu přislíbili, činí 36 tisíc. A to ještě spoléhají, že většinu z této částky pokryje dotace, kterou by obec mohla získat od Kraje Vysočina. Ten letos poprvé vyhlásil grant Venkovské prodejny.

O maximálně padesátitisícový příspěvek mohly žádat obce do 300 obyvatel. O tom, kdo a jaké prostředky nakonec dostane a bude je moci použít na dotování prodejny, se teprve rozhodne. „Podpora obchodní obslužnosti je velký problém. Hledali jsme formy, jak pomoci. Tohle je jedna z nich,“ řekl náměstek hejtmana a radní pro oblast regionálního rozvoje Pavel Pacal, který se jednání družstva a starostů zúčastnil.

Ani příspěvek od kraje však nemusí všechny prodejny zachránit. Do značné ztráty se v posledních měsících dostala například prodejna v Oponešicích a tržby klesají i v Nové Vsi nebo v Lukově.

Kromě nákladů na provoz venkovských prodejen zmínil Vladimír Stehno také výši nájemného. Při přebírání obchůdků v roce 2014 se totiž družstvu nepodařilo majetkově převzít budovy. Předběhla ho totiž realitní skupina CPI.

Obrovský úspěch zaznamenaly třebíčské mažoretky Cheerladies, když se jim podařilo získat medaile na Mistrovství Evropy (ME) v bulharské Albeně.
Velká radost. Třebíčské mažoretky přivezly medaile z Mistrovství Evropy

Ta nyní požaduje nájemné a nebo je ochotna prodat objekty prodejen obcím. Ty by pak mohly družstvu vyjít ve výši nájemného vstříc. Například pro Kostníky ale není pořízení budovy reálné. „Lepší pro nás bude, když budeme třeba i dvacet let dávat Coopu příspěvek 30 nebo 50 tisíc, než abychom kupovali budovu za 1,5 milionu,“ mínil starosta Kostníků Jan Nekula.

Mezi ztrátové venkovské prodejny družstva Coop HB patří také obchůdky v Pozďatíně, Komárovicích, Stříteži a v Červené Lhotě. Naopak v uplynulých měsících se do černých čísel v hospodaření dostaly prodejny v Petrovicích a Vícenicích u Náměště nad Oslavou.

Od těchto dvou obcí Coop zřejmě pro příští rok příspěvek na provoz požadovat nebude, v ostatních ztrátových ale nejspíš ano.

Vysoké teploty posledních dnů způsobily uvěznění mladé poštolky obecné v roztaveném asfaltu u kolejiště v areálu Jaderné elektrárny Dukovany. Zachránit ji museli tamní hasiči.
Hasiči v elektrárně Dukovany vysvobozovali poštolku uvězněnou v asfaltu