Na půlnoční mši o Štědrém dnu často zavítají i ti, kteří v průběhu roku nepatří mezi pravidelné návštěvníky kostelů. Duchovní se jim snaží vyjít vstříc nejen upraveným časem, ve kterém káží o narození Krista, ale třeba i speciálními bohoslužbami pro děti.


Půlnoční mše začne opravdu o půlnoci jen na dvou místech na Pelhřimovsku. Jedním z nich je Horní Cerekev a tím druhým Pelhřimov. „Večerní bohoslužbu bude sloužit kolega Vítězslav Holý. Tu v šestnáct hodin odsloužím pro změnu já. Bude především pro rodiny s dětmi a společně si zazpíváme koledy za doprovodu kytary," popsal farní vikář Martin Brácha.


Jak Brácha, tak Holý jsou ve funkci teprve od tohoto léta. „Zatím proto nevím, jaká je v Pelhřimově účast na půlnočních mších. O klasické bohoslužby v průběhu roku ale zájem je. Do kostela tady chodí poměrně velké množství věřících," řekl farní vikář.


Mnohdy se stává, že farář musí během jednoho dne stihnout hned několik mší. „Začínám v šestnáct hodin v Častrově, poté se vrátím domů a povečeřím. Od dvaceti hodin mám pak mši v Žirovnici, odkud následně zamířím zpět do Počátek, kde půlnoční mše začíná v dvaadvacet hodin," vyjmenoval farář Augustin Ján Grambal.


Také farář Dušan Siard Sklenka má na starosti více farností. „V šestnáct hodin máme dětskou mši v Lukavci, která je speciálně upravená pro děti. Koná se už třetím rokem a musím říct, že se osvědčila. Klasická mše pro dospělé je ve dvaadvacet hodin. Mezitím sloužím ještě mši ve Vyklanticích, která začíná v sedmnáct hodin. Jsem velice rád, že lidí chodí opravdu hodně," pochvaloval si Sklenka.


Ani Grambal, který předtím působil v Novém Rychnově, si na nedostatek věřících rozhodně nestěžuje. „Ve srovnání s mým předchozím působištěm chodí zhruba stejný počet lidí. Je skvělé, že na půlnoční mše zavítají i ti, kteří do kostela nechodí pravidelně," porovnal farář.


V Božejově mají mimo dvou „půlnočních" ještě jedno překvapení pro příchozí. „Kromě Libkovy Vody sloužím dvě bohoslužby v Božejově. Tady mám od šestnácti hodin dětskou mši, kterou už tradičně zahájíme živým orlojem," prozradil Karol Gottschalk Lovaš.


Netradiční zahájení si nejen Božejovští pochvalují a přicházejí v hojném počtu. „Řekl bych, že řady účastníků se rozrůstají, protože již zmíněný dětský orloj je velice oblíbený," dodal Lovaš.

Jana Kudrhaltová