Letošní zima byla bohužel moc dlouhá i pro zahrady Kinských. „Hodně toho vymrzlo. Bobkovišeň, vysoké růže, klematis, levandule i skalničky,“ posteskla si Thamara Kinsky, která se spolu s návštěvníky procházela zahradami prodchnutými omamnou vůní šeříků.
Mnoho rostlin v zámeckém areálu rozkvetlých nebylo. Ani pivoňky, které má Thamara Kinsky, jak sama přiznala, ze všech květin nejraději. „V zahradě je okolo sedmdesáti druhů pivoněk. Ale každá rostlina má svůj půvab, každá je jiná,“ podotkla majitelka zahrad.

Návštěvníků, kteří si ojedinělou událost nenechali ujít, byly tisíce. Ne všichni ale přišli za účelem prohlídky. Na zámecké nádvoří dorazili také svatebčané. „Máme k naší svatbě obrovské publikum. Je to o to svátečnější. Pokud budeme mít po obřadu dostatek času, půjdeme si zahrady také prohlédnout,“ usmála se nevěsta Zuzana Havlíková z Hamrů.

Jiní se naopak do Žďáru vydali pouze za nevšední podívanou. „Přijela jsem poprvé. Zahrada je nádherná. A líbí se mi i doprovodný program,“ řekla Ludmila Bártová, která dojela z Bystřice nad Pernštejnem.

Na gymnaziu v Bystřici nad Perštejnem bylo v pátek 26. května podepsáno memorandum o zachování tmavé noční oblohy na Bystřicku.
V Bystřici podepsali memorandum za zachování tmavé noční oblohy

Žďárský zámecký areál se neustále mění a vyvíjí. A jednu z plánovaných změn prozradil návštěvníkům na jednom z šesti krátkých zastavení v rámci doprovodného programu zahradní architekt a designér Ferdinand Leffler. „To, co sem chceme přinést, jsou trvalkové záhony. Měly by navázat na louky a volnou krajinu v okolí, ale také zprostředkovat osobitou krásu květin. V místech většího pohybu návštěvníků se v budoucnu objeví větší trvalkové záhony, které zámeckou architekturu nijak nenaruší. Náš princip, který schvaluje i rodina Kinských, je ten, že nikde nebudou stříhané živé ploty, ale budeme se snažit jít formou rozvolněných záhonů, které se budou během ročních období měnit,“ vysvětlil budoucnost zámeckého areálu Ferdinand Leffler.

Jednotlivá zastavení byla zaměřena na různá témata. Kromě zahradnictví se přítomní mohli dozvědět zajímavosti z výuky historického šermu, poslechnout si dobovou hudbu nebo se podívat na divadelní představení. „Letošní rok je rokem baroka, proto jsme připravili program, který tento umělecko-kulturní směr připomíná. Vystupují v něm šermíři, herci i tanečníci, jejich představení dovedou návštěvníky k většímu pochopení baroka,“ vysvětlila záměr Marie Kinsky, která je hlavní organizátorkou mnoha uměleckých aktivit, jimiž rodina Kinsky pravidelně přispívá k obohacení žďárského kulturního života.

A jaká je nejoblíbenější květina Marie Kinsky, snachy majitelky zahrad? „Pivoňky. Ty miluji. A láska k nim nás všechny spojuje,“ rozesmála se Marie Kinsky.

Žďárské kino Vysočina má nové sedačky.
Kino Vysočina bude znovu otevřeno už 14. června