Zhruba tisícovka lidí se ve včerejším mlhavém odpoledni sešla na jihlavském Masarykově náměstí, aby uctila památku brutálně zavražděné patnáctileté školačky Petry z Dudína na Jihlavsku. Od dvou hodin se kolem morového sloupu hromadily skupinky lidí, pietní akce začala krátce po patnácté hodině. Lidé u velké fotografie zesnulé dívky zapalovali svíčky.

Jako první k lidem promluvil svolavatel pietní akce Tomáš Palán. Ten znal osobně jednoho z mladíků Tomáše Zavřela, který je z vraždy Petry obviněn. Palán pobízel hlavně k tomu, aby lidé byli ke svému okolí vnímavější. „Tomáše jsem znal sedm let, nebyl to nikdy žádný svatoušek, ale bývali jsme dobří kamarádi. Alespoň do té doby, než se začal měnit a způsobovat problémy nejenom sobě, ale i lidem v jeho okolí. Potom jsem se s ním už přestal vídat, a když jsem ho náhodou potkal, tak jsem ho pouze pozdravil. Možná právě v tom byla chyba, že si nevšímáme okolí, a přiznejme si to, většina z nás myslí hlavně na sebe. Stejně jako jsem to dělal i já. Odvrátil jsem se od něj ze své sobeckosti, z toho důvodu, aby mě do něčeho nezatáhl," řekl na včerejším setkání Palán.

Na patnáctiletou Petru na smutečním setkání před davem lidí zavzpomínali i její nejbližší kamarádi. Mezi nimi také kamarádka Hana. „Peťo, jestli nás slyšíš, chceme ti říci, že tě máme všichni rádi a nikdy na tebe nezapomeneme," řekla se slzami v očích Hana.

Poté následovala minuta ticha, krátce nato se začali lidé pomalu rozcházet. Kamarádi Petry, ale i organizátoři byli s průběhem piety spokojeni. „Přišli jsme proto, abychom uctili památku Peti. Chtěli jsme vědět, kolik sem přijde lidí, a opravdu mě překvapilo, kolik jich nakonec bylo. Hodně z nich Peťu vůbec neznalo, akce měla určitě smysl," zhodnotila pietu kamarádka Petry Nikola.

Obavy z extremistů

Před uskutečněním pietního setkání se objevovaly obavy z toho, že by se tam mohly vyskytnout extremistické skupiny. To se nakonec nepotvrdilo. „Mysleli jsme, že zde budou kolovat nějaké podpisové archy, nicméně od toho jsme se jasně distancovali. Neviděl jsem, že by tady bylo nějaké narušení, takže akci hodnotím velmi dobře a chci poděkovat za účast a za to, jací lidé přišli," řekl organizátor smutečního setkání Vojtěch Pekárik. „Pietní akci jsme monitorovali, v souvislosti s ní nemáme hlášeny žádné přestupky ani trestné činy," řekl vedoucí jihlavské Policie ČR Petr Petr. Policisté podle něj dohlíželi i na dopravu a veřejný pořádek v centru města až do včerejších pozdních hodin.

Pořadatelé původně zamýšleli ukončit pietní setkání položením květin u domu v Havířské ulici v centru města, kde byla dívka zavražděna. Od toho však nakonec vzhledem k množství lidí ustoupili. Podle tajemníka jihlavského magistrátu Lubomíra Dohnala byla spolupráce s pořadateli aktu bezproblémová.

Poslední rozloučení se zavražděnou dívkou bude ve středu 10. dubna od 10 hodin v jihlavském krematoriu.

Vražda se stala v noci na 16. března, kdy dívka přišla z diskotéky do bytu svého známého v centru Jihlavy. Podle policie dvacetiletý muž po hádce dívku úmyslně vyhodil z okna. Dívka pád z několikametrové výšky přežila. Mladík ji odnesl zpět do bytu a zavolal dva známé. Dva mladíci údajně dívku škrtili nejdřív rukama, poté i kabelem od počítače a šlapali jí na krk motorkářskou botou. Po trýznění trvajícím desítky minut ji usmrtili, mrtvou zabalili do prostěradla a vhodili do kontejneru. Tělo pak skončilo na skládce, kde bylo po několika dnech nalezeno.

Policie z vraždy obvinila dva mladíky z Jihlavy. Soud je již vzal do vazby, hrozí jim až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Třetí mladík je obviněn z neposkytnutí pomoci a je vyšetřován na svobodě. Dvěma druhým obviněným údajně pomohl zahladit stopy, zahalit tělo do prostěradla a odnést do kontejneru.