Poslední možnost, jak doladit formu, měli piloti v sobotu dopoledne. „Tréninky probíhají plynule, nedošlo k žádné nečekané události, kromě toho, že nám jednu členku poroty v lese na procházce poštípaly v lese vosy,“ poznamenal za pořadatele předseda organizačního výboru Jan Adamec z Aeroklubu Chotěboř. Intenzivnímu tréninku věnovali piloti ale už předchozí týdny.

„Velmi pečlivě jsme dodržovali všechna protihluková opatření. Musím říci, že piloti jsou v tomto ukáznění. Tréninky začínaly nejdříve v 8.30 a končily nejpozději v 19 hodin. Od 12 hodin do 13.30 máme polední pauzu,“ dodal Adamec.

Na túru Železnými horami se vydali stovky nadšenců.
I když nastane krize, turista musí jít dál

Ne všichni měli možnost, vyzkoušet si svoje schopnosti přímo na letišti v Počátkách. Kapacita by nestačila. Někteří odlétli trénovat například na letiště do Přibyslavi nebo Zbraslavic. Například v Přibyslavi trénovali konkrétně dva belgičtí piloti Alexander Van den Broeck a Stijn De Jaeghere pod vedením francouzského trenéra Pierra Varloteaux.

„Dostali jsme na letiště tip. Všechno jsme si vyřídili. V Přibyslavi nás přijali skvěle, vytvořili nám výborné tréninkové podmínky. Všechno bylo super. Trénovali jsme ale denně jen po omezenou dobu, pilot je v letadle vystaven vysokému přetížení, což by mohlo mít při dlouhém pobytu ve vzduchu negativní vliv na jeho zdraví,“ vysvětlil Francouz, který se sám létání intenzivně léta věnoval.

Po celý týden budou moci návštěvníci letiště v Počátkách sledovat excelentní výkony leteckých akrobatů. „Doufáme, že návštěvníci budou ukáznění, ale nejsme tak naivní, abychom se na to spoléhali a věřili, že budou respektovat varovné a informační tabulky a lehké zábrany,“ podotkl Adamec. Návštěvníci tedy musí počítat se striktním vymezením prostoru pro veřejnost, do ostatních prostor bude vstup pouze na identifikační karty kontrolované hlídací službou.

Celý areál letiště je navíc monitorován novým on-line kamerovým systémem. Pořadatelé spolupracují i s Policií ČR. Evropský šampionát se koná do 13. srpna, piloti soutěží v kategorii Advanced. „To je nejvíce obsazovaná kategorie v letecké akrobacii. Unlimited je pro pilotní extra třídu nebo vojenské piloty, Sportsman je pro začátečníky,“ informoval Jiří Duras, bývalý závodník, dnes trenér mladých pilotů a předseda poroty.

Druhý den sedmnáctého ročníku hudebního festivalu Sázavafest ve Světlé nad Sázavou.
OBRAZEM: Druhý den Sázavafestu nabídl opravdové hudební lahůdky

Na soutěži Mistrovství Evropy se milovníkům vzdušných exhibicí představí český tým nejlepších leteckých akrobatů ve složení Petr Kouřil, Radim Bagár, Miroslav Černý, Pavol Weis a Adam Ondrejka. Rozpočet takové akce se počítá v milionech korun, z toho dvě třetiny výdajů kryje startovné od závodníků. Další příspěvky jsou od Kraje Vysočina, města Chotěboř a sponzorů.

Program v průběhu šampionátu bude poměrně nabitý, přesto však pořadatelský Aeroklub Chotěboř chystá pro návštěvníky na závěr atraktivní podívanou.

V rámci závěrečného ceremoniálu v neděli 13. srpna předvede své umění kapitán Ivo Kardoš, pilot armádního Gripenu. „Na tuto akci jsme dostali speciální povolení od Armády České republiky,“ prozradil Jan Adamec.