Mezi soutěžícími Adrex Ice Run 2012 bylo devětadvacet mužů a pět žen. „Do závodu se hlásí zejména ti, kteří mají licence horských vůdců nebo lezeckých instruktorů. Někteří se dokonce účastní i světových pohárů v lezení,“ řekl Pavol Centko z pořadatelského týmu.

Obleva závodní trasy moc nepoškodila. „Měli jsme dostatečnou zásobu ledu,“ podotkl Centko. Při kvalifikaci, která začala hodinu před polednem, se ale kvůli počasí s teplotami blízko deseti stupňů nad nulou vraceli lezci ze stěny zmáčení. Na večerní finále se ochladilo a led na stěně tolik neodtával. Loňské vítězství potvrdil ve Víru Milan Dvořáček, mezi ženami vyhrála Kateřina Janovská. Oba vítězové přijeli do Víru z východních Čech.

Umělý ledopád na skále ve Víru vytváří skupina nadšenců v posledních letech pravidelně. Podle nich jde o největší umělou ledovou stěnu v Česku. Letos zde lze trénovat lezení v ledu necelý měsíc, protože předtím skoro nemrzlo. Během víkendových dnů, kdy je otevřeno, se už na ledové stěně vystřídalo několik stovek lezců.

„Většinou to byla plná kapacita, to znamená zhruba kolem osmi desítek lidí každý den,“ doplnil za provozovatele Slávek Matuška. Vedle zkušených horolezců se objevují i začátečníci. „Pořád jezdí horolezci, kteří jezdili v prvních letech. Ale už začíná převažovat skupina lidí, kteří si lezení chtějí vyzkoušet a zatím mají třeba jen zkušenosti z umělé stěny,“ popsal. Stěna by zatím měla zůstat v provozu.