V klášterní zahradě, kde se akce konala, bylo připraveno celkem pět stanovišť. Tam přihlášení kováři vytvářeli svá díla, tentokrát na téma „pomocníci člověka“. Ihned po startu se rozpálila ohniště a ze všech stran se začalo ozývat nepravidelné klepání. Na některých stanovištích byly vidět také ženy a děti, což je důkaz toho, že toto řemeslo se znovu vrací do obliby.

„Několik let se o kovářích téměř nemluvilo, teď se znovu vracíme do módy. Jsem moc rád, že i mladí se o tuto práci více zajímají,“ potvrdil pozitivní vývoj řemesla Luboš Souček, umělecký kovář z Jamné. Ke kovařině ho přivedl dědeček. „Musí se to v dětech rozvíjet už od mala, mě třeba nejvíce bavila, ta práce se samotnou hmotou. I když něco zkazím, můžu kov znovu roztavit a začít od začátku,“ doplnil Souček.

Ilustrační foto
Táborníci budou v Kratiznách na vlastní riziko. Loni tam řádila salmonela

Zatímco se na pěti stanovištích kovalo, na šestém si mohli všichni návštěvníci tuto práci vyzkoušet a vykovat si svůj vlastní hřebík nebo se podívat na výstavu hotových kovářských výtvorů. Ty do Brtnice přivezli samotní účastníci akce, některé z nich si dokonce mohli zájemci zakoupit.

„Všechny sochy se mi moc líbí, kováře obdivuji, dokáží přesně vytvořit i ty nejmenší detaily. Sama bych to ale dělat nemohla, u výhně je obrovské horko, navíc jsem si byla vyzkoušet tvorbu hřebíků, a nebylo to zdaleka tak jednoduché, jak to vypadalo,“ popsala náročnost tohoto řemesla jedna z návštěvnic Kamila Soukalová.

Návštěvníci se nepřišli jenom podívat, ale měli důležitou roli, ke vstupence totiž dostali anketní lísky, a mohli tak vykovaná díla hodnotit. Nebyli ale jediní. Hodnocení vystavených exponátů měli na starosti také sponzoři a odborná porota pořadatele. Výsledná díla zůstaly v Brtnici pro rozšíření stálé expozice kovářství. Výsledky se vyhlašovaly včera odpoledne za účasti hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka.

Všichni kováři, kteří ještě neměli v Brtnickém hřebíkovníku svůj „podpis“, vykovali hřebík se svoji signaturou.

Bytová restaurace Venkovanky se otevře několikrát do roka. Vždy je to zážitek.
Bytová restaurace nabízí zážitky hostům, ale i nám

„Každý máme svůj charakteristický styl, hřebíky se mohou lišit reliéfem, figurální nebo jinak zdobenou hlavou,“ vysvětlil Souček. Vykovaný hřebík byl včera slavnostně osazen do hřebíkovníku, byl také označen a popsán. Brtnický hřebíkovník bude sloužit jako stálá upomínka na všechny kováře, kteří se Brtnických kovadlin zúčastnili.

Ve stáncích před zahradou byly k zakoupení kovářské zástěry, kožené opasky i kabelky. Hladovcům zase dozajisté přišel vhod stánek s dobrotami z grilu.

Markéta Jelínková