Začátkem června tradičně otevře brány také koupaliště v Moravských Budějovicích a ve Velkém Meziříčí. Ostatní venkovní koupaliště v Kraji Vysočina chtějí zahajovat až kolem 10. června. Záležet bude především na počasí.

Na Jihlavsku se v loňském roce otevřelo úplně nové venkovní koupaliště v Třešti. Přesněji řečeno jde o přírodní biotop Malvíny. V premiérové sezoně přišlo osmnáct tisíc lidí. „Letos bychom byli rádi, kdyby přišlo ještě více lidí. Vše bude záležet samozřejmě na počasí,“ vysvětlil starosta Třeště Vladislav Hynk.

Biotop se nyní napouští vodou a připravuje ke spuštění. Poprvé se v něm ale zájemci smočí pravděpodobně až 10. června. Pokud se vše podaří zprovoznit dříve, je možné, že v Třešti se budou koupat už v týdnu po 4. červnu. „Na 30. června plánujeme oslavy prvních narozenin koupaliště. Půjde o takový den otevřených dveří,“ poznamenal Hynk.

Co se týče novinek, tak město dolaďovalo spíše záležitosti technického typu, které byla potřeba po loňském premiérovém ročníku vylepšit. Zázemí zůstává stejné. „Přibylo ještě pískoviště pro malé děti. Občerstvení a vstupné budou ve stejném duchu jako loni,“ dodal Hynk.

Po rekonstrukci se loni otevřelo také koupaliště v Lukách nad Jihlavou. Návštěvnost v loňském roce se vyšplhala na pětatřicet tisíc lidí, což je v průměru o deset tisíc více než v letech před rekonstrukcí. Starosta Viktor Wölfl proto neskrýval radost. V nové sezoně proto chtějí otevřít hned ve čtvrtek 1. června.

Do projektu Charita je v módě jsou zapojeni rovněž samotní klienti a uživatelé charitních služeb. V jednotlivých zařízeních žďárské oblastní charity se průběžně uskutečňují pravidelné tvůrčí díly Dany Dobřichovské, které jsou zaměřené na módu.
Móda návrhářky Dobřichovské bude pomáhat. Díky žďárské charitě

„Vylepšili jsme příjezdovou komunikaci ke koupališti a do dětského bazénku jsme instalovali novou malou skluzavku. Také přibude ještě jeden stánek s občerstvením, to kvůli rychlejšímu odbavení. Lidé navíc dostanou při objednávce číslo, které budou ti, co obsluhují, postupně vyvolávat. Zamezíme tím tvoření velkých front,“ dodal Wölfl.

Právě v těch dnech finišují přípravy na zahájení sezony na humpoleckém koupališti Žabák. „Ve čtvrtek jsme začali s napouštěním vody, kterou bereme z vrtu, a toto napouštění bude trvat pět až šest dní. Přípravy jsme směřovali k tomu, abychom mohli novou sezonu zahájit zkraje června. Když to okolnosti umožní, můžeme otevřít o den dva dřív,“ popsal přípravy na Žabáku vedoucí humpoleckých městských sportovišť Jiří Hynek.

Správa koupaliště bude o detailech a úpravách provozu, hlavně v návaznosti na počasí, aktuálně informovat. Podmínky na Žabáku bude opět vylepšovat umělé ohřívání vody. „Teplotu vody chceme udržovat opět zhruba na 25 stupních Celsia, i když jsme schopni vodu ohřát třeba i na 28 stupňů,“ popsal možnosti nainstalované technologie Hynek.

Ve středu se začaly napouštět také bazény v Moravských Budějovicích, plné budou o víkendu. Tři čtyři dny prý budou na ohřátí vody pro rekreační účely stačit. „Spoléháme se jen na slunce, žádného jiného pomocníka nemáme. Snad nám bude počasí přát a lidé brzy přijdou,“ podotkla Miroslava Bendová. V Jaroměřicích nad Rokytnou chtějí zahajovat sezonu až v sobotu 17. června, ve stejný den se otevře také třebíčská Polanka, kde chtějí i letos v sezoně pokračovat na opravě památkově chráněných převlékáren, a jako poslední v regionu otevře městské koupaliště v Jemnici. Zde volí termín po slavnosti Barchan, která se letos koná od 16. června.

Stojí v  Nerudově ulici v Třešti a usiluje o výhru v celostátní soutěži.
Titul Panelák roku 2016 chce získat dům z Třeště

Největší aquapark na Vysočině, jihlavský Vodní ráj, plánuje otevírat až 10. června, i když dříve bylo zvyklé otvírat poslední květnový víkend. Na vině je deštivé počasí, které neumožnilo udělat přípravné práce v předstihu. „Pokusíme se ovšem, pokud bude hezky, otevřít venkovní část v sobotu 3. června,“ popsal mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Novinkou je nerezový dětský bazén ve venkovní části. „Všechny investice a opravy vyšly na pět milionů,“ uzavřel Málek. Loni venkovní část aquaparku navštívilo pětatřicet tisíc lidí, což je o dvacet tisíc méně než v předchozím roce.