„Byly to dva náročné dny, ale jsme spokojení a bohatí o další zážitky a inspiraci,“ popsala účast v kulinářské soutěži vedoucí školní jídelny ve Velkém Beranově Jarmila Kalivodová. Finále se konalo ve čtvrtek 24. srpna v Makro Akademii v pražských Stodůlkách, bojovalo v něm deset týmů z celé České republiky. Letošním tématem bylo Zdraví na talíři.

Vítězství si vyvařila mateřská a základní škola Petrohrad, Černčice, která zaujala tříchodovým menu složeným z jarní zeleninové polévky s bramborem, s hovězími závitky s řapíkatým celerem a mrkví a jako dezert udělali tvarohový dezert s borůvkami bez mouky.

Ilustrační foto.
Před jihlavským bazénem někdo zapálil dva taxíky

Tříčlenný tým z beranovské školy uvařil jarní řeřichovou polévku, dále plněnou krůtí roládu s bramborovo-brokolicovým pyré a jako dezert si vybrali quinoa pudink. „Hlavních chodů z krůty tam bylo více, což možná hrálo také roli v konečném umístění, ale ve finále jsme spokojení,“ dodala Kalivodová.

Každý soutěžní tým tvořili vedoucí dané školní jídelny a jeden až dva pracovníci provozu. Na přípravu 20 porcí měly týmy dvě hodiny. Všechna přihlášená menu musela splňovat normou stanovený limit 34 korun za polévku, hlavní jídlo a dezert. Důležitým kritériem byly také přísné nutriční nároky. „V letošním roce odborná porota kladně zhodnotila nutriční hodnoty u našeho jídla. V minulých letech nám vždy něco vytkli. Toho si ceníme,“ uzavřela Kalivodová.

Tříchodová menu hodnotili odborníci na výživu a stravování, zástupce Asociace kuchařů a cukrářů i zástupce generálního partnera Makro Česká republika a zástupce médií. „Některé z pokrmů, které soutěžící připravili, by se mohly podávat i v restauracích. Na obědech bylo znát, že se jídelny snaží pracovat s kvalitními a čerstvými surovinami,“ sdělil Petr Stádník, člen poroty, který má zkušenosti z několika michelinských restaurací. Obecně však jídelnám doporučuje používat méně soli, cukru a mouky a vařit více s obilovinami nebo luštěninami.

Takto vypadají stromy pod kůrou v katastru obce Horní Smrčná.
Kůrovec ničí lesy na Jihlavsku