Spojení Ledče a Světlé přes Stvořidla je projekt celého mikroregionu Světelsko. Turismu by nová cyklostezka určitě prospěla. Propojila by dvě města, která návštěvníkům nabízí mnoho zajímavostí.

Jeden z nejstarších šlechtických hradů v Čechách, zámek, podzemí, muzea a galerie. V Ledči navíc právě vzniká i velkolepé muzeum Jaroslava Foglara. Foglar je prostě fenomén, jehož myšlenky a tábornická filozofie do regionu patří. „Ze světelského zámku na ledečský hrad. To je taková naše vize,“ uvedl místostarosta Světlé nad Sázavou Josef Hnik.

Kontejner, kam nosí rekreanti odpadky, bývá dost často přeplněn. Vypovídající je i stav dopravních značek.
Kemping na Kachličce už rekreanty dávno neláká

Teď se ještě řeší otázka, jakým způsobem cyklostezka ovlivní zdejší přírodu. „Cyklostezka by měla vést v blízkosti řeky a měl by jí tvořit přírodní materiál. Podle nás by to mohl být asfalt, který z 95 procent přírodní je. V plánu jsou také tři mosty přes řeku,“ doplnil Josef Hnik.

K propojení cyklostezky mezi Světlou a Ledčí chybí asi šest kilometrů. V současnosti vede asfaltová stezka z Ledče do Sluneční zátoky a ze Světlé do Smrčné. Odhadované náklady na vytvoření zbývající části jsou ve výši zhruba 45 milionů korun. „Předpokládané náklady jsou silně nadhodnocené. Velmi záleží na tom, jak se pak projekt uchopí z hlediska mostků a mostních konstrukcí,“ vysvětlil starosta Světlé Jan Tourek.

V současné době probíhá vyhledávací studie, kudy by cyklostezka mohla vést a odborný průzkum, který má odhalit, jak cyklostezka zatíží životní prostředí. Podle radnice by část přes Stvořidla byla pro turisty velmi zajímavá. Jednou z možných alternativ je tu i vynesení mostní konstrukce okolo Rodrigovy skály.

Přírodní rezervace Stvořidla je nejstarší rezervací na Havlíčkobrodsku. Peřeje, vlny a jazyky mezi balvany sem lákají vodáky i suchozemské milovníky přírody. Z chráněných druhů rostlin zde roste třeba oměj pestrý či růže alpská. Ze vzácných živočichů byla v rezervaci prokázaná vydra říční a mlok skvrnitý.

Opona ochotníků z Německého Brodu projde rukama restaurátorů.
Z brodského divadla zbyla jenom opona. Ta teď dostane původní podobu

V zimě je tu možné spatřit i ledňáčka říčního. Poblíž rezervace se nachází Sluneční zátoka, kde má památník spisovatel Jaroslav Foglara. Se svým oddílem Pražské dvojky tu pravidelně tábořil. Sluneční zátoka inspirovala i jeho nejslavnější knihu Hoši od Bobří řeky. Místní krajinou vede i známá železniční trať Posázavského pacifiku.