„Chlapce jsme nalezli ve 20.02 hodin, vážil 2 990 gramů a měřil 49 centimetrů. Do schránky byl uložen v dece a jeho zdravotní stav je dobrý,“ popsala mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Oficiální jméno mu dát v jihlavské nemocnici nemohou, o tom rozhoduje matrika. Nicméně primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jihlava Aleš Roztočil ho zatím neoficiálně pojmenoval Martin Libánský.

V nemocnici zůstane miminko po nezbytně nutnou dobu, potom půjde do dětského centra, „Vše řešíme ve spolupráci s policí a úřadem pro sociálně-právní ochranu dětí,“ dodala Zachrlová.

Babybox byl v jihlavské nemocnici otevřen v roce 2009, jedná se zatím o třetí miminko, které bylo do schránky uložené. „Úplně první byla holčička, kterou zdravotníci našli v září 2011, která dostala v nemocnici jméno Radka Roztočilová I.,“ uvedla mluvčí Monika Zachrlová. Druhým odloženým dítětem byla na Velikonoční pondělí 9. dubna 2012 holčička, která dostala dokonce dvě jména: Marie Velikonoční a Lenka Roztočilová II. Třetím dítětem je právě Martin, první klouček v jihlavském babyboxu. Ten je umístěný v areálu nemocnice, od parkoviště k němu vedou směrové ukazatele.

Ilustrační foto
Zakladatele školy bojových umění poslal soud zase do vězení

V Kraji Vysočina jde letos už o druhé odložené dítě. Na konci května totiž zdravotníci nalezli chlapce v nemocnici v Havlíčkově Brodě. „V pondělí 29. května před sedmnáctou hodinou někdo do schránky vložil zdravého chlapce, který vážil 3 310 gramů,“ uvedla mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo. 

V Havlíčkobrodské nemocnici skončila už čtyři miminka – dvě holčičky a dva kluci. Poprvé se zde od zprovoznění v roce 2012 dveře babyboxu otevřely ve večerních hodinách 13. června 2013. Uvnitř ležela holčička, druhou dívku našli zaměstnanci o několik měsíců později 15. září 2013 a třetím miminkem byl v březnu 2015 chlapec. 

Další dva babyboxy v Kraji Vysočina jsou umístěné v Třebíči a Pelhřimově, do nich zatím za dobu jejich existence nikdo žádné dítě nevložil. V Pelhřimově je babybox umístěný od roku 2007, v Třebíči od roku 2010.

V České republice jde o letošní 12. dítě v babyboxu a celkově 158. dítě za dobu existence schránek.

Ondřej Bradáč, Jihlava, 23. července 2017, 50 cm, 3 510 g
OBRAZEM: Další miminka z jihlavské porodnice