Oproti loňsku se však změnilo téma soutěže a na stolech v bývalé škole se v sobotu odpoledne sešlo zhruba čtyřicet vzorků bábovek všech možných tvarů, druhů a chutí. A že skutečně bylo co ochutnávat.

Sladké i slané

Výtvory převážně místních amatérů totiž rozhodně nepostrádaly představivost a invenci. Někdo se držel klasiky a upekl tradiční bábovku, do jiných byl přidán třeba puding, nebo byly výrobky polity čokoládovou polevou.

Zkrátka ale nepřišli ani ti, kteří takovému sladkému pokrmu příliš neholdují. Pro takové případy byly připraveny bábovky ze špaget, s kuřecím masem nebo se slaninou. Vidličky tedy rozhodně nezahálely a ochutnávání zabralo více než hodinu času.

A všechny výrobky byly v konečném součtu hodnoceny hned nadvakrát.

Odborná porota, složená z místních mužů, kteří – jak už to tak bývá – raději konzumují než pečou, vyhlásila vítěze ve slané i sladké kategorii a hlasovací lístečky dostali u vchodu i všichni příchozí.

U veřejnosti si nejvíce sympatií získala se svým výtvorem Alena Plodíková. Jenže ani to nebylo vše. „Byla rozdána též řada zvláštních cen poroty za bábovku nejkrásnější, nejprůhlednější, nejtmavší, nejžlutější, nejzelenější, nejneekonomičtější, stop řidičům či bábovku nejdelší alias špagetku,“ ozřejmil další hlediska jeden z porotců, Tomáš Hermann.

Po vyhlášení pak přišla na řadu dražba  všech bábovek. „V ní byl celkový výtěžek 1080 korun, jenž bude použit na nákup cen pro soutěžící v příštím ročníku. Bábovky, které se nedražily, jsme večer předali do charitního domova pro matky s dětmi – stejně jako loni štrúdlíky,“ dodal  na závěr Hermann.

Co bylo třeba na vítěznou bábovku?
V hlasování laické veřejnosti zvítězila Alena Plodíková.
- Náplň: mák svařený s mlékem, vanilkový cukr, med, hřebíček, skořice, rum, perníčky, rozinky v rumu
- Těsto: půl kila hladké mouky, tři žloutky, sklenice oleje, kostka kvasnic, čtvrt litru mléka, špetka soli