Majitel firmy IBK Trade, zabývající se balením a pražením ořechů a sušeného ovoce, předběžně odhadl škodu na více než sto milionů korun. Podle mluvčí je ohněm způsobená škoda jedna z dosud největších na Vysočině.

Brzy po příjezdu hasičů kolem nedělní čtvrté hodiny ranní se začala střecha haly propadat. Hasiči nakonec během dne rozhodli, že oheň nechávají dohořet, zásah na místě ale možná potrvá několik dnů.

Spolumajitel firmy David Kratochvíl poukázal na to, že požár přišel v době vrcholící sezony před Vánocemi. „Když jsme přijeli, už bylo všechno v plamenech, nedalo se s tím nic dělat. 
Je to náš hlavní sklad a je celý pryč. Uvidíme, jak to bude s odběrateli," pronesl Kratochvíl.

Příčina požáru se vyšetřuje. „Na místo požáru přijel dopoledne speciální týlový kontejner, který vytvořil sociální zázemí pro hasiče. Kompletní zásah bude zřejmě trvat desítky hodin, možná i několik dnů," řekla Musilová. Během odpoledne bylo několik hasičských jednotek odvoláno. Hasiči, kteří u požáru zůstali, jen dohlíželi a zamezovali jeho případnému rozšíření.

Dnes ráno by se podle mluvčí na místo měli dostavit odborníci z Technického ústavu požární ochrany, kteří by měli pomáhat se zjišťováním příčin vzniku požáru. „Požádali jsme 
o spolupráci také záchranný útvar z Hlučína se speciální technikou. Přivezou pásové rypadlo, požárem zasažená hala se bude otevírat. Zatím jsme mohli hasit jenom zvenku," řekla Musilová.

Podle technického a výrobního ředitele společnosti IBK Trade Lukáše Kratochvíla vyhořel pouze sklad hotových výrobků a suroviny. „Naštěstí nehořelo ve výrobních prostorách, takže výroba jede nepřetržitě dál. Musíme nakoupit surovinu a najít náhradní skladovací prostory. V osmnáct hodin přijde noční směna a bude normálně pracovat. Musíme znovu nabalit, výpadek bude trvat asi týden," řekl Lu᠆káš Kratochvíl. Trh před Vá᠆noci by to podle něj nemělo nijak výrazně poznamenat. Firma podle Kratochvíla zaměstnává zhruba třicet stálých zaměstnanců a přibližně stejný počet agenturních zahraničních dělníků.

Firma IBK Trade byla založena v roce 1992 v Praze. Specializuje se na dovoz, zpracování, balení a distribuci širokého sortimentu ořechů, sušeného ovoce, 
semen a dalších produktů. Podle Kratochvíla patří 
v Česku na trhu k významným hráčům v sortimentu ořechů a sušeného ovoce. 
V pražírně a balírně v Horní Cerekvi zpracovává více než osm desítek druhů surovin, na trh dodává přes tisíc produktů. Jejími zákazníky jsou malí obchodníci, ale stejně tak i nadnárodní řetězce.