VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ukázali, jak se peče v Adélce

Pelhřimov –  Je středa    dopoledne a zhruba dvacítka novinářů vchází do známé pekárny Adélka.

9.8.2013 1
SDÍLEJ:

Kromě výroby běžného pečiva se Adélka soustředí i na sladké. Každoročně se také účastní českobudějovické soutěže o nejlepší dožínkový koláč. Jen jeho zdobení trvá zhruba čtyřicet pět minut a musí se před soutěží pečlivě nacvičovat. Foto: Karolína Hovorková

Před vstupem do středu dění si ale všichni povinně navlékají speciální pláště a čepice. Opravdu dobré zahřívací schopnosti tohoto oděvu nám zpočátku překážejí, všichni je ale oceňují při prohlídce chladícího boxu.

Naší průvodkyní je vedoucí provozu Markéta Štěpániková. Trpělivě odpovídá na dotazy všech zúčastněných. Nechybí samozřejmě ani zbytek představenstva této rodinné firmy v čele s generálním ředitelem Romanem Teislerem.

Štěpániková například vysvětluje proces výroby kvasu ze žitné mouky. To, že pekárna nepoužívá kvas z předem připravené směsi s konzervanty a chemickými přídavky, je rarita. Většina pekáren se už totiž tradičními technologiemi nezdržuje.

Od začátku visí ve vzduchu zásadní otázka. Odkud vzala pekárna své dívčí jméno. „Adélka nebyla ani manželka, ani dcera, ani milenka mého otce, zakladatele této firmy. Adélka je prostě pěkné jméno. Navíc stejný název nese otcova oblíbená skladba," odpovídá Teisler na zvědavé dotazy hostů.

Degustace chleba

Po návratu z pekárny nás kromě tiskové konference na téma podpora regionálních potravin a zdražování či zlevňování pečiva čeká také ochutnávka šestnácti druhů chleba, které se v Adélce vyrábějí. Jsou mezi nimi třeba Vysočina, VIP, lněný chléb nebo druh Lady, který je určen speciálně pro dámy udržující si svou štíhlou linii.

Co se týká cen pečiva, zlevňování čekat nemáme. I přes příznivé meteorologické podmínky pekaři nijak rapidně ceny snižovat nebudou.
„Pekaři mají nárok konečně si vydechnout. Několik let se majitelům a zaměstnancům pekáren nedostávalo, nebudou se přece teď omezovat, když se jim konečně daří," říká Jaromír Dřízal, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů České republiky.

Karolína Hovorková

Autor: Redakce

9.8.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Polské letouny Su-22M3 přiletěly 23. srpna na letiště v Náměšti nad Oslavou. V ČR se zapojí do mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2017.
17

Od středy začíná vojenské cvičení. Piloti budou létat od rána do noci

Na fotografii je obviněný Ukrajinec z pondělní vraždy na ubytovně v Humpolci. Okresní soud právě rozhoduje, zda ho pošle do vazby.

Vražda v Humpolci: Obviněný Ukrajinec skončil ve vazbě

Na Vysočině v noci padaly teplotní rekordy

Vysočina - Na dvou stanicích v noci na středu padly teplotní rekordy. V Košeticích na Pelhřimovsku naměřili 5,1 stupně Celsia, tím byla o dvě desetiny překonána dosavadní rekordní hodnota 5,3 stupně z roku 1999. V Sedlci na Třebíčsku teploměr ukázal hodnotu 6,5 stupně. Dosavadní nejnižší teplota z roku 1999 byla 7,3 stupně.

V jihlavské zoologické zahradě odchovali leguána

Jihlava – Po necelých dvou letech se podařilo chovatelům z jihlavské zoo rozmnožit a úspěšně odchovat dvě mláďata velice vzácného ještěra leguána fidžijského. A podle zbarvení mláďat těsně po vyklubání se z vajíček je zřejmé, že jde o samce a samici.

Studenti se budou trénovat v první pomoci

Vysočina – Poskytnout základní laickou první pomoc, komunikace s operátorem záchranné služby. Studenti středních škol a učilišť na Vysočině se opět budou učit zachraňovat život v rámci hodin školní výuky.

AKTUALIZOVÁNO

Obviněného z vraždy z Humpolci poslal soud do vazby

Humpolec /EXKLUZIVNÍ FOTO/ – První letošní vražda na Vysočině se stala na začátku týdne v Humpolci na Pelhřimovsku. V pondělí časně ráno bylo na ubytovně v Pražské ulici nalezeno tělo pětačtyřicetiletého cizince bez známek života. Z vraždy policie obvinila muže ukrajinské národnosti. Okresní soud v Pelhřimově na něj ve středu uvalil vazbu, aby se nevyhýbal trestnímu řízení a nemohl ovlivňovat svědky. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení