Od začátku roku do konce května se stavební výroba ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 propadla o více než 30 procent.  A odborníci předpokládají, že krize potrvá.

Živnostník z Humpolecka Stanislav Slavík, věnující se stavebním pracím, si na nedostatek práce nestěžuje, i když menší krizi v posledních letech také zaznamenal. Kromě klasické zedničiny nabízí také opracování žulového kamene včetně jeho osazení, obkladačské práce či poradenství.
„Menší úbytek zákazníků cítím, ale kdybych to měl vyjádřit procenty, tak to bude tak do deseti procent. Je jasné, že světová krize se projevit musela, lidé počítají každou korunu, protože nemají tolik peněz," řekl Slavík a dodal, že vzhledem ke zvyšujícím se cenám stavebního materiálu musí zákazníkům nabídnout něco navíc.

„Lidi si raději najmou rekvalifikanty nebo Ukrajince, protože jsou levnější. Proto ten, kdo se chce udržet na trhu, musí odvést skutečně kvalitní práci, aby si člověk, který už do toho investuje, řekl, že se mu to skutečně vyplatilo," dodal Slavík, který pracuje v partě s dalšími dvěma živnostníky.
Podle jeho slov musí i on sám klientům nabídnout kromě samotné dobře odvedené práce ještě nějaký bonus.

„Vzhledem k tomu, že kromě učňovského oboru Zedník jsem vystudoval navíc Střední průmyslovou školu stavební s maturitou, mohu například svým klientům poradit i s tím, co by jinak museli konzultovat s projektantem," podotkl Slavík.

Méně práce

Důsledky krize pocítili také například v humpolecké stavební společnosti Status. „Příležitosti práce ubyly," řekl majitel firmy Josef Semrád. Podle něj šetří lidé na tom, co považují za méně podstatné. „Kupříkladu na takové střeše ale neušetříte, ta se prostě udělat musí a také vám pak vydrží desítky let," poznamenal Semrád.

Status má zakázky převážně z privátního sektoru, kam ale kromě jednotlivých zákazníků patří i firmy soukromníků, pro které pracují nejvíce. Co se týče typů staveb, o které mají klienti zájem, žádné změny ve firmě neregistrují.

„My stavíme všechno, nemůžeme si vybírat, máme různé zakázky," řekl majitel firmy a dodal, že nejnovějším trendem ve stavebnictví jsou nově vznikající společnosti, které jsou jednoduše založeny, udělají jednu státní zakázku a zmizí.

Rovné šance

„Ve výběrovém řízení na veřejnou zakázku má taková firma stejnou šanci na úspěch jako stabilní a dlouhodobě existující společnost. Takové nově vzniklé firmy akorát poškodí a okradou ty stabilní," uvedl Semrád. Zaměstnanci Statusu pracují hlavně na trase Praha – České Budějovice. „Vím o městech, která jaksi nad vlastními firmami drží ochrannou ruku. Na Pelhřimovsku to tak ale moc nefunguje, proto musíme působit i jinde. Tady bychom se neuživili," uzavřel Semrád.

Chybí jistota

Pokles zájmu pocítili i v pelhřimovské stavební firmě Agos, která se zabývá také prodejem stavebních hmot.
„Krize postihla výstavbu i samotný prodej stavebních materiálů. Lidé dnes nemají žádnou jistotu. Do ničeho se tedy nepouštějí, ať už jde o průmyslové, zemědělské nebo soukromé objekty," uvedla ředitelka a místopředsedkyně představenstva společnosti Agos stavební Pelhřimov Eva Vilímková.

Zuzana Rodová, Karolína Hovorková