Můžete stručně připomenout historii Agrostroje?

Náš podnik nevyrostl na zelené louce, ale navazuje na původní rodinnou firmu zámečníka Jana Matějky, která vznikla roku 1896. Agrostroj se během 20. století dál rozvíjel, ale obrovskou dynamiku mu dal až pan Stoklásek (majitel a současný generální ředitel pozn. red.), který podnik převzal roku 1997. Jeho zásluhou se výroba diverzifikovala, takže k původní zemědělské produkci, jako byly rotační žací stroje, rozmetadla či dojicí technika, přibyly automobilové díly, užitková vozidla a stavební stroje.

Jak si podnik stojí dnes?

Dnes je zhruba půlka výroby zemědělská, kdy se dělají stroje pro významné světové odběratele jako John Deere, Fendt, Claas, Krone či Kverneland, a druhá půlka strojírenská, tedy například díly pro finišery firmy Vögele, vysokozdvižné vozíky Jungheinrich a BT. Agrostroj je dnes největším univerzálním kooperantem v Evropě a největším výrobcem zemědělských strojů v Česku. Vyvážíme pro 22 hlavních odběratelů ve všech kontinentech s výjimkou Antarktidy. Výrobu máme rozvrstvenou do různých segmentů a už nemáme problém se sháněním zakázek, protože odběratelé chodí za námi a nabízejí nám je, a my je spíš musíme třídit.

Zdeněk Pavlovský, personální ředitel Agrostroje PelhřimovCo je hlavním důvodem úspěchu na světových trzích?

Hlavně kvalita a flexibilita. Nejen že vyrábíme, ale zabýváme se i vývojem pro naše odběratele. Máme specializovanou výrobu s nejmodernějšími stroji, měřicí techniku ve 3D, ultrazvukové a rentgenové zkoušky svárů. Naše nabídka se díky tomu stále rozšiřuje, v současnosti se tu zpracovává asi 65 tisíc výkresů. Musíme stále držet kontakt se světovým vývojem. V rámci technického úseku proto máme konstrukci a loni jsme otevřeli specializovanou líheň pro technicky vzdělané vysokoškoláky v Brně, kde do budoucna počítáme s 20 lidmi. Zároveň se bude posilovat centrální konstrukční oddělení přímo v Agrostroji, kde je kromě přípravy projektů a zaměstnanců i svářečská akademie.

Jaké je složení vašich zaměstnanců?

Pětadevadesát procent z nich má střední, úplné střední nebo vysokoškolské vzdělání, technickou maturitu má přes 40 procent. Řada rodičů si dodnes neuvědomuje, že to hlavní, co Česko může světu nabídnout, jsou šikovní a technicky vzdělaní lidé. O ty máme stále zájem, ale dynamika rozvoje Agrostroje neumožňuje v regionu s nízkou mírou nezaměstnanosti získávat nové zaměstnance. Za první tři měsíce letošního roku jsme nabrali 98 nových zaměstnanců, ale více než polovina je mimo region. Dalších 150 lidí máme nabrat do konce roku, během dvou let pak půjde o zhruba 450 až 500 nových lidí. Věkový průměr zaměstnanců je 37 let a Pelhřimov díky nám drží jedno z předních míst v zemi v zaměstnanosti mladých do 25 let.

Jak nové vzdělané pracovníky sháníte?

Těm z nejbližšího okolí zdarma zajišťujeme autobusové linky nejen z Pelhřimovska, ale také z Jindřichohradecka. Ani to ale už nestačí, proto jsem třeba jednal i na úřadu práce v Ostravě nebo Vsetíně, kde je větší míra nezaměstnanosti. Lidem odtud můžeme nabídnout práci, ale potřebujeme pro ně byty, abychom je tu udrželi. Sice máme vlastní ubytovnu s kapacitou 250 míst, ale málokdo takto vydrží bydlet dlouhodobě. Proto budeme pro zaměstnance stavět nové bydlení v lokalitě Polní Dvůr.

O jaký typ bydlení půjde a v jaké fázi je jeho příprava?

V projektu se počítá s výstavbou kolem sta bytů v bytových, řadových i rodinných domech. Na přípravě pozemku spolupracujeme s městem, nyní se má doladit cena za pozemek. Pro město to bude mít tu výhodu, že získá nové obyvatele a s nimi i výraznou kupní sílu, protože průměrný plat v Agrostroji loni činil 25 200 korun. O naplnění bytů nemáme obavu, máme už 84 žádostí o bydlení.

U nových zaměstnanců jsme mluvili hlavně o počtech. Ale co jejich kvalita?

Kvalita je přiměřená kvalitě našeho školství. Jde o to, uplatňovat motivační programy tak, aby se efekt kvalitního zaměstnance dostavil co nejdříve. Myslím, že se nám to daří, takže chybějící znalosti jsme schopni dohnat. Horší jsou různé špatné návyky ze škol, hlavně nedostatek morálky, loajality a vůbec odpovědného přístupu k životu. Mladý pracovník je třeba půl roku schopen dělat kvalitně, ale pak přijde výpadek. A jako důvody uvede: „Chtěl jsem si odpočinout." Nebo: „Našel jsem si přítelkyni, tak jsem jel na týden za ní." On ten výkyv bere jako něco normálního. Také nechápu, že mladí moc nevyužívají přivýdělek, který jim nabízíme. Mám tak dojem, že příjem berou spíš jako vysoké kapesné, a když jim dojde, tak jim to rodiče doplatí. Asi je to dané dobou, že někteří mladí si svobodu po roce 1989 trochu pletou s anarchií a nedokáží dlouhodobě nést odpovědnost za své skutky.

Pelhřimovský Agrostroj je českým unikátem. Firma se po roce 1989 dokázala přizpůsobit poptávce a uspět na na celosvětových trzích. Je stále čistě v českých rukou, má přes dva tisíce pracovníků a hodlá přibrat dalších téměř pět set.

Chystáte v personální oblasti nějaké novinky?

Nově bude každý nový pracovník procházet vývojovým střediskem, kde se budou ověřovat jeho znalosti a morální předpoklady pro danou profesi a konkrétní zakázku. Rovněž to poslouží k ověření flexibility. Středisko bude mít asi do 50 zaměstnanců. Zároveň bude fungovat jako pojistka pracovní tým půjde do výroby v případě, že se náhle objeví navýšení poptávky dané zakázky. Chceme se teď soustředit právě na flexibilitu. Technologicky i stavebně jsme vybaveni špičkově, ale potřebujeme, aby náš zaměstnanec ovládal dvě, ale ideálně tři profese například když umím ručně svařovat, měl bych umět i ovládat robotizované svařování. To jsme schopni lidi naučit a motivovat je k tomu.

Jakou podobu má spolupráce vaší firmy se školami?

Spolupracujeme s pěti středními a vysokými školami, ale samotná spolupráce nestačí, musíme jim i poskytnout zázemí. Cílem je systém, kdy studenti jsou už přímo zaměstnanci podniku, kde získávají zkušenosti a návyky. Hlavním partnerem je místní střední průmyslová škola a střední odborné učiliště (SPŠ-SOU), spolupráce s ní je letitá a velmi dobrá. Chceme ještě dojednat pravidelnější praxi studentů, aby po ukončení školy byli lépe připraveni na práci u nás, aby v praxi viděli, jak roboti svařují, jak se sváry kontrolují ultrazvukem a další věci. Novinkou je i to, že náš zaměstnanec chodí na SPŠ-SOU přednášet specializované předměty.

Existuje i spolupráce na úrovni učitelů?

Samozřejmě, my sami školíme odborné pedagogy ze středních škol. Školy si také na naše doporučení pořizují potřebná zařízení, jako třeba přístroj na měření trojrozměrných objektů (3D). Co se týká vysokých škol, spolupracujeme s VUT v Brně a ČVUT v Praze, kde děláme mentory.

Přispěli jste i na nákup stavebnic Merkur do základních škol v Pelhřimově, Kamenici nad Lipou a Humpolci. Co bylo důvodem?

Cílem je odmalička podchytit technické myšlení. Předpokládáme, že školy stavebnice začlení do učebních osnov, aby žáci měli vztah k technice a aby učitelé našli a motivovali technické talenty. A pro děti je důležité, aby jen neseděly u počítače a nehrály hry, protože tak se toho moc nenaučí.

Jaký je vztah Agrostroje k životnímu prostředí?

Z továrních hal nevycházejí žádné zplodiny, ovzduší ani krajinu negativně neovlivňujeme. Mohou se o tom přesvědčit ti, kdo přijdou na Den otevřených dveří. Naopak vidí, že jsme vlastně fabrikou umístěnou v parku. Ostatně máme tým, který se stále stará o údržbu zeleně. V nejbližší době také řidiči a chodci pocítí snížení zejména kamionové dopravy směřující do Agrostroje.

O co půjde?

O výstavbu druhého vjezdu do areálu z plánovaného kruhového objezdu v ulici Myslotínská. Ten se začne stavět v nejbližší době a bude se na něm podílet Agrostroj a město. Druhým vjezdem bude do areálu firmy vjíždět v podstatě veškerá kamionová doprava, a tím se odlehčí průtahu městem. Navíc odpadnou dopravní rizika u závor poblíž stávající vrátnice, kde je přejezd těsně u vjezdu na průtah. Celý areál včetně druhého vjezdu by se měl dokončit letos. Letos chceme také přestavět stávající vrátnici, kde by mělo vzniknout zdravotní středisko se všeobecným a zubním lékařem a prodejnou potravin.

Jak hodnotíte spolupráci firmy s městem Pelhřimov?

Jak už jsem řekl u bytů i kruhového objezdu, je dobrá. Jsme sponzorem řady kulturních a společenských akcí v regionu. Jako tradiční pelhřimovský podnik jsme také rádi využili možnost sponzorovat městu vitráže v kostele na Kalvárii.

Jaké benefity nabízíte přímo vašim zaměstnancům?

Kromě těch tradičních skupinových mohou využít autobusovou dopravu do podniku zdarma. Další velký benefit je, že každý zaměstnanec si na sebe může pořídit až pět SIM karet do mobilu. Hradí si je sám, ale potom s nimi může volat za levnější firemní tarify a mezi sebou dokonce zadarmo. Tuto slevu nám nabídla společnost T-Mobile. Netýká se to jen těch, kteří mají exekuce nebo jsou ve zkušební době. Další výhodou je sociální bydlení na ubytovně tam je cena nejvýš 500 korun za měsíc, někteří specialisté dokonce neplatí nic.