VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ekologické zemědělství u nás slaví dvacet let své existence

Pelhřimovsko – V pátek tomu bude přesně dvacet let, co byl založen Svaz ekologických zemědělců. Bio se za dobu jeho působení stalo stále častěji užívaným výrazem.

11.3.2010
SDÍLEJ:

Kozy na biofarmě. Ilustračni fotoFoto: Deník/Filip Sušanka

Zatímco v supermarketech naši pozornost tyto etikety upoutávají čím dál více, o konkrétních farmářích v okolí, kterým není lhostejný ekologický rozměr jejich hospodaření, mnoho nevíme. Na cestu, kterou se dali, většinou nežehrají.

Životní styl a také ochrana přírody

Jejich způsob produkce je totiž úzce svázán s životním stylem a přesvědčením. „V ekologickém zemědělství podnikám už od počátku devadesátých let. A přínos? Jak se to vezme. Je to styl života, ochrana přírody a přináší to dobrý pocit. Cenově však to moc přínosné není,“ shrnul ekozemědělec z Milotiček Tomáš Křišťan.

Dotace přilákaly další zájemce

Ten už léta produkuje brambory v bio kvalitě a chová ovce v Milotičkách na Pelhřimovsku. Farmáři se většinou shodují na tom, že u lidí stále rozhoduje cena.

„Za maso v bio kvalitě mi lidé nezaplatí o moc více, než kdybych skot pásl normálně,“ řekl Petr Marek, který ekologicky chová masný skot v Častoníně. Strategie prodeje ekologických zemědělců se tak ubírá cestou spíše užšího okruhu dlouhodobých odběratelů a známých.

„Plemenný dobytek prodávám dále na chov. Některé křížence pak nechávám porazit u řezníka. Hovězí zadní prodávám většinou známým po 110 korunách za kilo, což je stále méně než na krámě,“ dodal Marek.

V současné době se také zvýšily dotace na ekozemědělství, což přilákalo řadu dalších zájemců. „Buď to dělají lidé už delší dobu, vidí v tom smysl a nechtějí vnášet pesticidy do potravních řetězců. Pak jsou tu ti, kteří v tom vidí hlavně peníze a chtějí se ekonomicky udržet,“ sdělil Jiří Doubek, který vyučuje ekologické zemědělství v Humpolci. „Je zde přetlak potravin a přirozeným způsobem je těžké udržet zisk. V systému ekologického zemědělství pak farmáři vidí šanci na větší dotace,“ dodal Doubek.

Kontroly zpřísní

S příslibem dotací zemědělci čím dál častěji zavádí takzvané souběžné hospodářství. „To pak může například otec farmařit konvenčním způsobem a synovi dá třeba pastviny, kde bude pást krávy ekologickým způsobem,“ řekl Petr Marek.

Nárůst tohoto způsobu hospodaření reflektují také kontrolní instituce, které nyní hodlají zpřísnit kontrolu těchto souběžných hospodářství.
Kromě tří dosavadních kontrolních orgánů dohlížejících nad ekologickými standardy se tak letos přidá ještě jeden státní. Zpřísnit mají také kontroly veteriny.

Autor: Jan Cihlář

11.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michaela Horáková začala budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.
25

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Lubomír Lampíř
9

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

AKTUALIZOVÁNO

Bouřka zaměstnala hasiče hlavně na Pelhřimovsku

Pelhřimovsko - Bouřka doprovázená silným větrem, která v noci zasáhla region, vyvrátila desítky stromů. Spadlý strom zastavil dopravu u Chřenovic na Havlíčkobrodsku a způsobil dopravní nehodu mezi Věží a Rozkoší. Nejvíce bouřka zaměstnala hasiče na Pelhřimovsku.

Orlík nad Humpolcem se o víkendu vrátí do pravěku

Orlík nad Humpolcem – Tento víkend se zřícenina hradu Orlík nad Humpolcem přesune zpět do pravěku. Na návštěvníky památky čeká mimo jiné i filmová projekce.

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Jihlava – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

Slaměné ovečky a včelí medvídky obdivují návštěvníci Horní Vsi

Horní Ves - Horní ves na Pelhřimovsku zdobí včelí medvídci a tři ovečky z balíků slámy. S takovou výzdobou, kterou v obci každoročně obměňují, přišla tamní zemědělská společnost Klas Horní ves.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení