VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pekárna Adélka se rodila v garáži

Pelhřimov – Časy se mění, podnikatelské prostředí také. Své o tom vědí i pekaři v pelhřimovské Adélce, největším potravinářském podniku v okrese.

5.11.2009 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Michal Vítů

Hovořili jsme s ředitelem firmy Romanem Teislerem.

Jak vzpomínáte na podnikatelské začátky?
Byla to doba ohromného nadšení. Otec hned po revoluci začal s domácí cukrařinou v garáži, my jsme mu chodili po škole pomáhat. Bezvadný byl tehdejší volný trh. Když jsme poprvé napekli rohlíky a přivezli je večer na náměstí, plný náklaďák jsme vyprodali během půl hodiny. Dnes je všechno úplně jinak.

V čem konkrétně?
Když jsme se po pár letech nastěhovali do současného areálu, měli jsme potíže sehnat pořádné vybavení. Navíc byly velmi drahé a obtížně dostupné půjčky, přímo lichvářské. Dnes si můžeme vybrat ze všech těch technologií. Dramaticky se ale změnila i situace na trhu. Panuje tam obrovský přetlak, uspět není jednoduché. To, že vyrábíme z kvalitních surovin, podle nejlepší receptury a pomocí nejvhodnějších technologií, samo o sobě nic neznamená. Řada obchodníků kouká hlavně na cenu.

Přesto se vám podařilo vybudovat silnou firmu.
Hlavní zásluhu na tom má můj otec, to on postavil špičkovou pekárnu s nádherným zázemím a s dobrými lidmi, s dobrými morálními základy. Na nás teď je, abychom se „poprali“ s trhem.

Už víte, jakým způsobem to uděláte?
Situace je opravdu zvláštní. Manažeři obchodních řetězců kladou důraz na co nejnižší cenu. Řada výrobců je nucena používat levnější náhražky. My přitom víme, že zákazník si raději koupí o pár desetníků dražší rohlík, na němž si opravdu pochutná, a necítí se být podveden. Z toho chceme i nadále vycházet.

Čeho si na svém podniku nejvíce vážíte?
Je toho víc. Těší mě třeba už jen fakt, že ze všeho nejvíce jsme uspěli se základními výrobky, tedy konzumním chlebem a rohlíky. A to dnes vyrábíme plný sortiment ostatních chlebů, běžného a jemného pečiva, knedlíky, měkkou cukrařinu, trvanlivé výrobky, perníky, mouku, široký sortiment lahůdek a hotových jídel. Velký význam má i to, že zůstáváme rodinnou firmou. Máme dobré, pracovité a v oboru vzdělané zaměstnance, kteří si uvědomují, že nám všem jde o společnou a správnou věc. Radost mám i z pokračujícího rozšiřování našich vlastních prodejen. I to je pro nás důležité.

Adélka, a.s.
- založena v roce 1990
- vlastní mlýn, pekařství,
cukrářství, lahůdky, teplá kuchyně
- síť 16 značkových prodejen
- 285 zaměstnanců

Autor: Michal Vítů

5.11.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Oprava vrátí dvěma křížům v Horní Cerekvi jejich půvab

Ela Bartoňová, Pelhřimov, 15. 8. 2017, 3120 g
9

Právě se narodili. Podívejte se na další miminka

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Zatáčka vynesla motorkáře do příkopu

Pelhřimov - Zraněním šestnáctiletého motorkáře skončila páteční dopravní nehoda u obce Kopaniny. Mladý řidič motocyklu Yamaha jel po silnici II/150 ve směru od obce Kopaniny směrem na obec Čáslavsko.

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Žďár nad Sázavou /ROZHOVOR/ – Ještě během vysoké školy začala rodačka ze Žďáru nad Sázavou Michaela Horáková (25) budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Vysočina /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení