„Mistrovství se uskutečnilo nedaleko Amsterodamu a původně jsem tam neměla v plánu vůbec jet. S manželem jsme byli domluveni, že na turnaj nemáme peníze. Stal se ale zázrak. Pomocnou ruku mi nabídl můj partner z mixu Chris Krenn," vysvětlila Zuzana Kubáňová. Rakušan prohlásil, že mistrovství chce absolvovat jedině se svou mixovou partnerkou, s níž vybojoval titul už na předešlém šampionátru v Sofii, a pomohl i finančně.

Pár se pak soutěžním pavoukem musel doslova prokousat, protože vzhledem k absencím na zahraničních turnajích nepatřil mezi nejvýše nasazené. „Myslela jsem na medaili, ale o titulu jsem nesnila. Nám však paradoxně všechno vycházelo a i přes vyrovnaná první kola jsme se probojovali do finále," popsala až nečekaně snadnou cestu pelhřimovská rodačka, která momentálně bydlí v Praze.

V boji o zlato narazil česko-rakouský pár na dvojici Ratzer-Zeoliová. I v tomto případě šlo všechno až nad očekávání. Ve stolním tenisu si obhájci prvenství vybojovali tříbodový náskok po výsledku 21:18 a odolali tlaku v badmintonu. „Prohráli jsme jen 19:21, což byla úplná scifi. Oba naši protivníci jsou na tuto disciplínu specialisté," vysvětlila Zuzana Kubáňová.

Ve squashi svou polovinu  Kubáňová vyhrála 11:1 a Krenn vedení udržel. Tlaku Ratzera nepodlehl a zvítězil 21:19. Rozhodovala až poslední disciplína, kterou byl tenis. „Moc jsem toho letos  nenahrála, když pominu několik mistráků. Proto to bylo hlavně o Chrisovi, který naši dvojici vyloženě táhl," přiznala Zuzana Kubáňová. Po vyrovnaném zápase se nakonec radoval česko-rakouský pár z vítězství ve finále a zisku mistrovského titulu.

Mistryně na rozcestí

Pelhřimovská rodačka ale z krajiny tulipánů, mlýnů a kakaa vezla ještě jednu zlatou medaili. Tu vybojovala společně s Christinou Seehoferovou v ženské čtyřhře. „Do deblu jsme nastoupily vůbec poprvé, a tak jsme se během prvních setů spíše poznávaly. Postupně jsme si ale své role ujasňovaly více a více a k mému velkému překvapení jsme se za celý turnaj dostaly do tenisu pouze jednou," uvedla hráčka, která v Nizozemsku rozširovala svou sbírku čtyř mistrovských titulů.

Nově sestavenou dvojici v cestě za zlatem nezastavily ani domácí hráčky ve finále. „Byl to pár, který z turnajů vůbec neznám a vyloženě se orientoval na debl. Důležité bylo, že jsme uspěli v badmintonu, v němž soupeřky neměly konkurenci. Uhraných patnáct bodů bylo pro nás malým vítězství. To nám umožnilo ukončit finále už po squashi," popsala poměrně jasný boj civilním zaměstnáním sportovní instruktorka a trenérka.

I když má Zuzana Kubáňová v tuto chvíli doma už šest zlatých medailí z mistrovství světa, musí se zabývat myšlenkou, že racketlon z finančních důvodů opustí. „Zvažuji návrat ke squashi. Když si spočtu náklady, tak sezona v tomto sportu by mě vyšla tak na sedmdesát tisíc, v racketlonu to jde do stovek tisíců. Hlavní rozdíl je v tom, že na všechny čtyři disciplíny si musím najímat trenéry a vzhledem k tomu, že racketlon není ještě tak známým sportem, nedaří se mi získávat sponzory," vysvětlila.

Zuzana Kubáňová tak stojí na rozcestí. Buď zvolí levnější squashovou kariéru nebo finančně náročné sbíraní medailí na racketlonovém poli. Pokud si vybere lesk cenných kovům, tak další velkou šanci má v listopadu na mistrovství světa singlů. Tam by obhajovala stříbrnou medaili.

Kubáňové tituly
2009 – mistryně světa v deblu s Martinou Kakosovou
2011 – mistryně světa v singlech
2012 – mistryně světa v deblech se Simone Seitzovou, mistrině světa v mixu s Christopherem Krennem
2013 – mistryně světa v deblech s Christinou Seehoferovou, mistrině světa v mixu s Christopherem Krennem