„My jsme tam jeli si to užít, dostali jsem divokou kartu, za dobré výsledky, a byli jsme nejmladší mančaft ze všech. Ve skupině jsme navíc měli USK Praha a Opavu, což je špička v republice, takže jsme nečekali nic světoborného,“ nastínil trenér BC Vysočina Petr Pešout ambice.

Ty nebyly vysoké, ale jihlavský výběr rozhodně nechtěl v Ostravě zanechat špatný dojem. První zápas s Opavou rozjel skvěle, čtvrtinu vyhrál, ale pak se dostal do hry i favorit, který se nakonec radoval z výhry 61:31.

„Ale neměli to s námi jednoduché,“ tvrdí kouč.

Jeho svěřenci se večer poměřili ještě s USK Praha. „Ten výškový rozdíl byl obrovský, ale srdíčko jsme měli větší my,“ mnul si ruce Pešout, když viděl, jak Vysočina dělá ze zápasu jednoznačnou partii.

„Kluci se zakousli neuvěřitelným způsobem, využívali jsme svou rychlost, a ono se dařilo. O půlce jsme vedli o deset bodů a čekali jsme co, se pak stane. Myslel jsem si, že to nevydržíme, ale my jsem vydrželi,“ užívali si trenér a jeho tým výhru 71:49, a tím pádem i postup do čtvrtfinále!

V něm narazila Vysočina na SAM Brno, s nímž v sezoně čtyřikrát prohrála rozdílem dvaceti bodů. „A kluci před zápasem říkali, že je konečně porazíme. Od začátku až do konce to bylo vyrovnané, ale my jsme měli o něco víc navrch, dařil se nám doskok, rychlý protiútok, i týmovost byla na naší straně,“ hodnotí po výsledku 63:58 trenér vítězného celku a semifinalisty!

V noci z neděle na pondělí májku skácel neznámý člověk.
Májka padla k zemi nečekaně brzo

„My jsme hlavně sbírali gratulace ze všech stran, jak s takovým menším a mladým mančaftem dokážeme hrát se silnými soupeři vyrovnaně, nebo jsme i lepší,“ těšilo Petra Pešouta.

V boji o postup do finále narazila jeho parta na Spartu Praha, a ta vystavila překvapení turnaje stopku. „Sparta byla nad naše síly,“ uznal po porážce 47:68 trenér.

„Ale my jsme předvedli heroický výkon. Bylo vidět, že rosteme každým zápasem, a já jsem jim řekl, že jsem na ně hrdý. Bylo vidět, že tam jsou bolískty a únava, ale oni dřeli na maximum,“ pochvaloval si Pešout.

Vysočinu tak čekala bitva o bronz. „A my jsme si řekli, že brambory zase nechceme, že tu medaili urveme,“ měli v týmu jasno.

Do cesty BC se postavil domácí Snakes Ostrava. „Natěšená domácí hala, hrálo se v pekelné atmosféře, ale my jsme se v druhé čtvrtině zklidnili, začali hrát extrémně rychle, a hlavně při obraně jsme přitvrdili. A ten prvotní motor byly šestky.

Z deseti jsme jich dali deset, a o poločase jsme vedli 26:19,“ liboval si kouč, který byl před posledním poločasem turnaje nervózní.

Ovšem být nemusel, protože hráči v černožluté kombinaci nechali na hřišti všechny zbytky sil, a ze zápasu udělali jasnou záležitost! Po třech čtvrtinách vedli o 19 bodů, a na konci to bylo dokonce 67:40 pro BC Vysočina!

Ilustrační foto
Manželé obžalovaní z přepadení vozu s penězi byli zbaveni viny

A bronz byl na světě! „Na palubovce nebylo borce, který by hrál špatně. Ba naopak, všichni hráli nadprůměrně, a my jsme si to užívali. Při konci zápasu jsme si zažili to, proč je ten sport tak hezký,“ komentuje Petr Pešout. „Uhrála to skvělá parta, a bylo strašně hezké vidět, jak si kluci navzájem pomáhají, plácají se a povzbuzují. Nemuseli jsme je k ničemu nutit, prostě chtěli vyhrát, a já byl dojatý, jak to zvládli,“ smekl před svými svěřenci trenér.

„Na závěrečném trenérském semináři se pak krásně poslouchala chvála i to, že bychom se neztratili ani na národním finále, že bychom tam čeřili vody ve čtvrtfinále,“ doplňuje.

Výsledky – skupina: BC Vysočina – Opava 31:61, BC Vysočina – USK Praha 71:49. Čtvrtfinále: BC Vysočina – SAM Brno 63:58. Semifinále: BC Vysočina - Sparta Praha 47:68. O 3. místo: BC Vysočina – Snakes Ostrava 67:40.
Sestava BC Vysočina: Tomáš Hlaváček, Adam Policar, Lukáš Kourek, Petr Král, Martin Vraspír, Petr Novák, Vincent Pešout, Matouš Kazda, Lukáš Dejmek, Tomáš Žatečka, Mikuláš Dreisig, Adam Rokos, Michal Sedmík, Daniel Hořínek. Trenéři: Petr Pešout, Petr Rokos. Kustod: Ladislav Zelený.

Konečné pořadí turnaje: 1. Opava, 2. Sparta Praha, 3. BC VYSOČINA, 4. Snakes Ostrava, 5. SAM Brno, 6. Jižní Supy Praha, 7. Děčín, 8. Prostějov, 9. Olomouc, 10. USK Praha, 11. Pelhřimov, 12. Zlín.

Student jihlavské automobilní školy se podívá do výrobního závodu Scania ve Švédsku.
Jihlavská automobilní zvítězila v národní soutěži