Za obhajobou loňského titulu suverénně směřuje odchovanec pelhřimovské cyklistiky Martin Bína.

V pátém podniku ve Hlinsku ho sice porazil jeho aktuálně největší konkurent Martin Zlámalík, ale právě před ním a Petrem Dlaskem má propastný náskok 95 bodů. Pro momentálně nejlepšího tuzemského cyklokrosaře Zdeňka Štybara je Český pohár na vedlejší koleji.

Bína měl na vítězství spadeno i v Hlinsku. Po krátké krizi v poslední třetině závodu se vzpamatoval a dotáhl se na vedoucího Zlámalíka. Jenže závěrečný spurt se nekonal. V posledním kole si ustlal při průjezdu okolo depa a bylo rozhodnuto, dojel si pro druhé místo.

„Měl jsem někdy v půlce závodu trochu krizi, čehož Zláma využil a ujel, ale povedlo se mi ho dorazit. Nemůžu říct, že kdybych nespadl, jestli bych Zlámu udělal. Celkově se mi ale jelo hodně dobře,“ nechal se slyšet.

„Samozřejmě jedním z mých cílů v této sezoně je obhajoba loňského vítězství v poháru, ale není to ten nejdůležitější,“ odtajňuje Bína.

V jeho fokusu totiž nejvýše ční dva závody v Táboře, lednový český a světový šampionát. V tom prvním případě to jsou spojené nádoby. „Za republiku se udělují dvojnásobné body, takže něco zajet musím. Ale pro mě je tenhle závod důležitější sám o sobě než nějaká dílčí část. O mistrovství světa na konci ledna ani nemluvě,“ tvrdí Bína.

Svěřenec kouče Jaroslava Jiříka je totiž korunním princem českého cyklokrosu, na republikových šampionátech pobral od roku 2002 už čtyři stříbra. V kategorii Elite se v těch světových ještě výrazněji neprosadil.

Průběžné pořadí Toi Toi Cupu (po 5 závodech): 1. Bína (Budvar Tábor) 270, 2. Zlámalík (Auto Volvo Hase) 175, 3. Dlask (Telenet Fidea) 175, 4. Bambula (Budvar Tábor) 160, 5. Mlynář (Max Cursor) 154, 6. Kášek (Budvar Tábor) 126.