"Řidič dodávkového vozidla se z dosud nezjištěných příčin zřejmě plně nevěnoval řízení a narazil do jízdní soupravy. Řidič tahače s jízdní soupravou tam stál, protože se kolem čtvrt na pět srazil s osobním autem. Při této menší nehodě nebyl nikdo zraněn. A dříve, než na místo přijela policejní hlídka, do řádně označené v pravém jízdním pruhu odstavené jízdní soupravy – byla označena jako překážka v silničním provozu výstražným trojúhelníkem a měla v provozu výstražná světla - narazil řidič přijíždějícího dodávkového vozidla," vysvětlila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Po nárazu zůstal dvacetiletý řidič dodávky uvnitř zaklíněný. Při nehodě utrpěl zranění neslučitelná se životem a na místě zemřel. Ve vozidle cestoval sám.

Dálnice D1 ve směru na Prahu byla v místě nehody zcela uzavřena. Policisté odkláněli provoz na objízdné trasy. Řidiči sjížděli z dálnice na 104. kilometru Exit Větrný Jeníkov nebo na 112. kilometru Exit Jihlava a pokračovali po silnici I/38 před Havlíčkův Brod a poté po silnici I/34 do Humpolce, kde najížděli zpět na dálnici na 90. kilometru exit Humpolec. Provoz se později podařilo obnovit.

Soud. Ilustrační foto.
Dvojice cizinců dostala tresty za zahradničení v kravíně

"U pětadvacetiletého řidiče nákladního vozidla policisté provedli dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Havarované dodávkové vozidlo policisté zajistili, aby jej mohl prohlédnout soudní znalec z oboru dopravy. Další okolnosti dopravní nehody jsou předmětem šetření ze strany policistů z dálničního oddělení Velký Beranov," doplnila k tomu Čírtková.

Během dvou dnů se jedná o druhou dopravní nehodu s tragickými následky na dálnici D1. Obě nehody mají pravděpodobně stejnou příčinu. "Oba řidiči, kteří při nehodách zemřeli, se plně nevěnovali řízení vozidla a nesledovali dopravní situaci před sebou. Po dálnici D1 projížděli nepřiměřenou rychlostí a nedokázali včas a adekvátně zareagovat na situaci, která nastala v silničním provozu před nimi," popsala nehody policejní mluvčí s tím, že řidiči by měli být při jízdě po dálnici velmi obezřetní a dodržovat předpisy, a to zvláště v místech, kde se dálnice opravuje a je tam dopravní omezení.

Úterní tragická nehoda se stala před půl jedenáctou dopoledne na 161,7 kilometru dálnice D1 směrem na Prahu. Čtyřiašedesátiletý řidič tahače s návěsem musel zastavit v pravém jízdním pruhu na konci kolony, která se před ním vytvořila. Padesátiletý řidič Porsche Cayenne se slovenskou registrační značkou na tuto situaci nedokázal včas zareagovat a narazil. Po nárazu se osobní vozidlo, ve kterém v době nehody cestoval pouze řidič, zaklínilo pod zadní část nákladního vozidla. Cizinec trpěl při nehodě zranění neslučitelná se životem a zemřel přímo na místě.

V letošním roce zemřelo na silnicích v Kraji Vysočina při dopravních nehodách jednadvacet osob. Na dálnici D1 v úseku, který patří do služební působnosti dálničního oddělení ve Velkém Beranově, se v letošním roce jedná o třetí tragickou dopravní nehodu.

Padesátiletý cizinec nepřežil náraz do nákladního vozidla.
Policisté hledají svědky úterní tragické nehody na dálnici D1