Na silnicích včera zemřeli čtyři lidé, řada dalších byla zraněna.

Po osmé hodině ráno zemřel sedmdesátiletý řidič osobního auta na dálnici D1 na Humpolecku. „Řidič zřejmě nezvládl řízení při velké rychlosti jízdy a stavu vozovky za hustého deště. Auto se roztočilo a narazilo do svodidel," řekla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Nehoda se stala na 83. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Řidič, který jel ve voze sám, utrpěl při havárii smrtelné zranění, kterému na místě podlehl. Místo zůstalo průjezdné jedním jízdním pruhem. Kolona, která dosáhla až pěti kilometrů, se podle policie před polednem rozjela.

Další smrtelná nehoda se stala půl hodiny po poledni. Mezi Kámenem a Zlátenkou na Pelhřimovsku uhořeli tři lidé po srážce osobního a nákladního auta. Podle mluvčí krajských hasičů Petry Musilové začalo osobní auto hořet hned po srážce. „Požár byl uhašen ještě před příjezdem hasičů," uvedla mluvčí.

Podle starosty Kámene Františka Hofmana nehoda souvisí s velmi hustým provozem na silnici první třídy mezi Pelhřimovem a Táborem. „Dopravní nehody se u nás ale stávají spíše na druhé straně Kámene, tedy ve směru na Obrataň než na Zlátenku," uvedl starosta, který je jedním ze signatáře petice za to, aby byly zpoplatněny také některé úseky silnic první třídy.

Smrticí tranzit?

Starosta soudí, že přes Kámen jezdí i řada tranzitních kamionů ve směru Brno – Plzeň, protože zde dopravci nemuseli platit mýtné, tak jako na dálnici. V reakci na petici právě před několika dny starosta obdržel odpověď od ministra dopravy, který je ke zpoplatnění silnic nižších tříd spíše skeptický. Kámen samotný už řadu let čeká na obchvat, ten je ale v nedohlednu.

Provoz ze státní silnice byl na několik hodin odkloněn na objízdné trasy po okolních silnicích. Podle policejní mluvčí jsou okolnosti nehody a míra zavinění předmětem policejního vyšetřování.

Vážné jsou také následky čelního střetu dvou osobních aut na státní silnici mezi Věží a Skálou na Pelhřimovsku. „Sedm lidí bylo zraněno, muž s těžkým poraněním nohou skončil v nemocnici v Brně," řekla ředitelka krajských záchranářů Vladislava Filová.

Dalších šest zraněných lidí se spíše středně těžkými zraněními, bylo převezeno do nemocnice v Havlíčkově Brodě. Policie na místě řídila dopravu kyvadlově.

Nehoda se stala kolem jedenácté hodiny, dva ze zraněných museli vyprošťovat hasiči. „Příčina nehody, její okolnosti a míra zavinění je předmětem vyšetřování," řekla policejní mluvčí Dana Čírtková.

V první polovině letošního roku zemřelo při nehodách na silnicích Vysočiny 18 lidí. To bylo o dva méně než ve stejném období roku 2013.

Karolína Hovorková + čtk