Koncertem, na němž zazní třetí symfonie Gustava Mahlera, bude v sobotu 18. května zahájen tradiční Festival Gustava Mahlera v Jihlavě.

Na zahajovacím koncertu vystoupí symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s holandským dirigentem Jacem van Steenem. Představí se i pěvecké sdružení Camanula a dětský pěvecký sbor Zvoneček. Jako altistka (altová zpěvačka) se v jihlavském kostele Povýšení sv. Kříže představí mladá umělkyně Petra Vondrová. Letošní premiérový festivalový koncert začne v 19 hodin, vstupné je 250 korun.

Hlavní hvězda festivalu, americký barytonista Thomas Hampson, pak vystoupí ve stejném kostele 23. května.

„Thomas Hampson patří skutečně do světové špičky, takže jsme rádi, že po sedmi letech opět festival navštíví. Je jedním z patronů festivalu a věnuje mu velkou pozornost, protože je významným Mahlerovým pěvcem,“ poznamenal ředitel festivalu Jiří Štilec.

Margayové jsou vzácné kočkovité šelmy, které se podařilo jihlavské zoologické zahradě odchovat.
Mládě margaye v zoo oslaví tři měsíce

Thomas Walter Hampson se narodil 28. června 1955. Během své kariéry zpíval v hlavních operních a koncertních sálech po celém světě a vytvořil vícenež 170 hudebních nahrávek. Jeho operní repertoár zahrnuje na osm desítek rolí, včetně těch titulních. Hampson exceloval v Mozartově Donu Giovannim, Rossiniho Vilému Tellovi, jako Hamlet Ambroise Thomase či Evžen Oněgin Petra Iljiče Čajkovského.
Společně s Hampsonem vystoupí Komorní filharmonie Pardubice, vedená dirigentem Markem Štilcem.

Kromě hudby je připraven i doprovodný program. „Připravujeme vernisáž výstavy, na níž budou prezentována díla bratrů Foerstrů a také divadelní představení Rapper o učiteli hudby, které zahraje v jihlavském DIODu Divadelní spolek Frída,“ informoval Jiří Štilec.

Klasickou součástí festivalu je rovněž minifestival v Kališti u Humpolce, který se letos uskuteční 28. května pod heslem Evropan Gustav Mahler a nebude chybět ani tematická cyklojízda.

TOMÁŠ KUCEJ