Letos hrálo Tanečnímu klubu Pelhřimov do karet i datum, protože tradiční Ples tanečníků připadá na sobotu 10. prosince a bude jubilejní – též desátý.

V takovou oblibu nedoufal ani sám předseda PeTanKu Lubomír Anděl. „Deset ročníků je velký úspěch. Nejdříve jsme chtěli udělat něco jen pro přátele, ukázat se. Teď má ples každoročně se zvyšující návštěvnost s bohatým programem, který je vždy něčím nový," informoval Anděl.

Je jasné, že výročí bude velkolepé. „Pro letošní rok jsou připraveny hlavní novinky ve vystoupeních, ale máme překvapení i pro návštěvníky, a to v podobě drobného dárku pro každého. Snažíme se držet osvědčených tradic a přitom přinášet něco nového," sdělil Lubomír Anděl.

Součástí celé akce je i vizuální podoba sálu. „Co se týče výzdoby, tak tu se snažíme připravit mnohem honosnější než v předchozích letech," informovala o přípravách tanečnice Radka Hrnčířová, která společně s Janou Brukovou zajišťuje veškeré dekorace pro kulatiny plesu.

Jednou z již zmíněných osvědčených tradic je i praž-ská kapela Gurmania Band, jejíž rytmy se budou rozeznívat sálem po celý večer. Chybět nebude ani hudební uskupení Cimballica, která celý ples spolu s tanečníky ve 20 hodin zahájí a nadále bude zpříjemňovat zbytek večera v salonku Kulturního domu Máj.

Členové Tanečního klubu Pelhřimov mají za sebou několikadenní soustředění v Lukách nad Jihlavou, kde se pečlivě věnovali nácviku všech vystoupení. „Tento rok jsme zařadili do programu i hosta, a to bývalou členku klubu Marcelu Šmrhovou, která má vytančenou druhou nejvyšší třídu ve standardních tancích, chybět nebude ani půlnoční překvapení," informovala blíže tanečnice Klára Kopecká. Diváci se ale mohou těšit i na další poutavá vystoupení.

Každý z hostů bude mít možnost navštívit i bufetový raut, který bývá každoročně součástí plesu. Novinkou minulého ročníku byl fotokoutek, který se objeví i letos. Návštěvníci si tak budou moci zvěčnit své zážitky.

Taneční klub Pelhřimov nenabízí jen jeden příjemně strávený večer na parketě. Před samotným plesem organizuje též taneční kurzy pro dospělé, do kterých se každým rokem hlásí stále více uchazečů. Během kurzů si zopakují základní kroky, případně naučí nové figury, aby pohyb prostorem v sále nebyl překážkou. Spokojení jsou i tanečníci, které vedou jednotlivé lekce. „Do tanečních k nám letos přišli jak věrní kurzanti, tak i úplně noví. Máme radost, že některé páry, které začínaly v našich základních kurzech, se přes kurz pokročilých vypracovaly až do takzvaných speciálek a stali se z nich už velice dobří tanečníci. Na našich kurzantech také oceňuji, že trénují doma. Je na nich znát, že pokud jim něco na jedné hodině nešlo, další hodinu jsou si už jistější, protože si to párkrát zkusili doma," hodnotí podzimní kurzy lektorka Klára Kopecká.

„Snažili jsme se věnovat jak krokům do různorodých tanců, tak i tanci obecně – jak ho přizpůsobit prostoru, jak se vypořádat s přeplněným parketem a podobně, takže si myslím, že na plesovou sezonu jsou všichni perfektně připraveni," zhodnotila Klára Kopecká.

Dominika Benešová