Zatímco na jedné straně někteří namítají, že se jedná o brak, na druhou stranu je vidět stále se zvyšující obliba této televize. A to nejenom na Pelhřimovsku.
Podle oficiálního měření sledovanosti ATO-Media᠆research, jehož výsledky byly zveřejněny v pondělí, si nenechalo minulý týden ujít program Šlágr TV 825 tisíc dospělých televizních diváků, což představuje téměř deset procent české populace.

Denně pak stanice oslovila na 325 tisíc lidí starších 15 let.

„Naše babičky a dědečky televize Šlágr baví, zajímá je a líbí se jim. Když dopoledne procházím domovem, program se ozývá takřka ze všech stran. Nic proti tomu nemáme, vždyť sledování televize a s tím volba programu je každého svobodné rozhodnutí," nechal se slyšet ředitel Domova pro seniory v Pelhřimově Josef Scháněl.

Ten dodal, že kromě československé lidové televize mají klienti zájem o zpravodajské pořady. „Seriály je moc nezajímají. Zajímavé je, že Šlágr si občas pouští i jako kulisu při různých aktivitách, jako je například ergoterapie. Podle mého názoru se hudbou a známými lidovými či dechovými písničkami vracejí do mládí, vzpomínají na hezké chvilky, které mají s písničkami spojené," přemítal Josef Scháněl.

Právo volby

Nejen naši dříve narození spoluobčané si televizi Šlágr pouští rádi a vůbec se za to nestydí. Proč taky?

Někdo se dívá na TV Óčko (hudební stanice) a druhý na Šlágr TV a navíc má každý právo volby. Vždyť každá televize či ovladač od ní má tlačítko na přepínání či úplné vypnutí přístroje.

„Stále se zvyšující sledovanost, ke které přispívají i lidé z Pelhřimovska nás velmi těší a vážíme si jí. Myslím si, že písničky dodávají především seniorům ztracenou psychickou rovnováhu třeba při překonávání nemocí nebo v jiných důležitých fázích života. Přece jenom se v dnešní době žije trochu jinak než třeba před 70 lety," řekla dcera majitele Šlágr TV Dana Peterková.

To, že zvučné melodie písniček z českých hospůdek nebo od táboráků mají na důchodce pozitivní vliv, potvrzují i lidé v ostatních sociálních zařízeních na Pelhřimovsku. Ti navíc upozornili na trend, kdy se nejen senioři nechávají od zpěváků z televize ledačím inspirovat.

„Teď v létě se program televize Šlágr rozléhá po pokojích i chodbách našeho domova. Lidé ho mají rádi. V jídelně navíc máme větší televizi a tak se poměrně často stává, že se senioři sejdou před nebo po obědě a Šlágr tam sledují společně. Dokonce k nám chodí hrát dva pánové na harmoniku a jedna naše klientka na základě televizního vysílání má chuť obnovit si základy hry na harmoniku. Hraní ji v mládí prý velmi bavilo," poznamenal ředitel Domova důchodců Proseč Obořiště Richard Havel.

Vzpomínky na mládí

Téměř na vlas podobné zkušenosti mají i v Domově důchodců v Proseči u Pošné. „Šlágr je u nás jednoznačně hitem číslo jedna. Babičky i dědečkové koukají jednotlivě na pokojích, buď dopoledne nebo odpoledne. Mají program rádi, jsou to pro ně svým způsobem vzpomínky na mládí, což jim navozuje dobrou náladu. Sama hraji například na kytaru, a tak mě i díky Šlágru napadlo, že bych se mohla naučit hrát na harmoniku," pověděla pracovnice volnočasových aktivit z Domova důchodců v Proseči u Pošné Jaroslava Smetanová.
Podle dcery majitele Šlágr TV Dany Peterkové u diváků nejčastěji vítězí pořady Písničky na přání, Moravský, Český, Slovenský koláč či různé delší, například čtyřhodinové pořady.

Léto s novinkami

V létě se fanoušci televize mohou těšit na řadu novinek. „V Českém Krumlově se uskuteční Šlágr Fest, dále máme projekt s názvem Na jedné lodi, kdy naši fanoušci mohou plout za poslechu svých oblíbených písniček na lodi z Orlíku. V létě začne Šlágr liga, vědomostní soutěž kapel a mimo jiné se vrací Štafeta," popsala některé novinky na léto Dana Peterková s tím, že vedení televize bude dávat dohromady schéma pravidelného vysílání.
„Diváci tak budou vědět, že ve středu od 20 hodin je vždy ten konkrétní pořad a nic jiného. Kdy najedeme na pravidelné vysílání, zatím neodkážu s přesností říci," uzavřela dcera majitele televize Šlágr.